Antradienį Suomijos sveikatos apsaugos ministrė Aino-Kaisa Pekonen socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuotrauką, kurioje matoma, kaip Helsinkio oro uoste iš „Finnair“ lėktuvo, atskridusio iš Kinijos pietinio Guangdžou miesto, iškraunama pirmoji 2 mln. chirurginių kaukių ir 230 tūkst. respiratorių siunta. Ministrė nurodė, kad kaukės ir respiratoriai pirmiausia bus „patikrinti ir išbandyti“.

Tačiau trečiadienį paaiškėjo, kad kaukės neatitinka apsaugos standartų ir negali būti naudojamos gydymo įstaigose per koronaviruso epidemiją.

„Žinoma, tai mus kiek nuvylė“, – spaudos konferencijoje sakė Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorė Kirsi Varhila.

Visgi ji nurodė, kad šias kaukes bus galima naudoti socialinės globos įstaigose, jas taip pat galės dėvėti pacientus namuose lankantys slaugytojai.

Su panašiomis problemomis susidūrė ir kitos Europos šalys, užsisakiusios priemonių iš Kinijos, nes ten apsauginių kaukių rinka „labai chaotiška“, spaudos konferencijoje sakė Suomijos nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo rezervo agentūros (HVK) vadovas Tomi Lounema.

„Kainos nuolat kyla, užsakinėti reikia greitai ir apmokėti iš anksto“, – sakė jis.

„Komercinė rizika labai didelė“, – pridūrė T. Lounema.

Pastarosiomis savaitėmis Ispanija, Nyderlandai, Turkija ir Australija grąžino kaukių siuntas gamintojams Kinijoje. Kinijos vyriausybė pareiškė, kad šios šalys prieš įsigydamos apsaugos priemones „nepakankamai pasitikrino“ dėl prekių kokybės.


Suomijos vyriausybė neatskleidė, kiek buvo sumokėta už siuntą, bet trečiadienį paskelbė, kad apsaugos priemonėms įsigyti bus išleista dar 600 mln. eurų. Ši suma yra dalis 4,1 mlrd. eurų paketo, skirto koronaviruso epidemijos poveikiui sumažinti.

Antradienį vyriausybė pranešė, kad su trimis vietos bendrovėmis buvo sutarta dėl apsauginių kaukių gamybos. Planuojama, kad jos kasdien pagamins 200 tūkst. apsauginių kaukių. Gamybą ketinama pradėti šio mėnesio gale.

Šiuo metu Suomijai kasdien reikia apie pusės milijono chirurginių kaukių ir 50 tūkst. respiratorių, trečiadienį nurodė pareigūnai. Kai kuriuose šalies regionuose jau jaučiamas apsauginių priemonių stygius.

Premjerė Sanna Marin anksčiau trečiadienį tviteryje pažėrė kritikos kai kurių regionų vietos valdžiai, kaltindama ją, kad ši nesukaupė apsaugos priemonių atsargų, kurių pakaktų laikotarpiui nuo trijų iki šešių mėnesių, nors tai padaryti privalėjo pagal Suomijos parengties pandemijai planą.