Brazilija yra labiausiai COVID-19 pandemijos veikiama Lotynų Amerikos valstybė. Jos lūšnynuose žmonės gyvena labai tankiai ir dažnai negali naudotis elementariomis sanitarijos priemonėmis ir sveikatos apsaugos infrastruktūra, todėl šiuose rajonuose gali kilti didelių protrūkių.

Sveikatos apsaugos ministras Luizas Henrique Mandetta sakė, kad vyriausybė privalo realistiškai įvertinti, kam priklauso valdžia daugelyje tokių rajonų.

„Turime suprasti, kad tai rajonai, kur valstybės dažnai nėra ir kur vadovauja narkotikų kontrabandininkai bei ginkluotos grupuotės, – spaudos konferencijoje pareiškė ministras. – Kaip mums juos pasiekti? Kalbantis, taip, su narkotikų kontrabandininkais, su grupuotėmis, nes ir jie yra žmonės, ir jie turi padėti.“

Ministras sakė, kad valdžia ką tik pradėjo bandomąjį COVID-19 rizikos valdymo projektą viename lūšnyne, bet nenurodė, kuriame.

Brazilijos lūšnynuose gyvena apie 11,5 mln. žmonių, tai yra, maždaug 6 proc. visų gyventojų.

Favelomis vadinamuose lūšnynuose dažnai vyksta gatvių mūšiai tarp ginkluotų gaujų ir policijos.

L. H. Mandetta propaguoja griežtas socialinio atstumo priemones pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas.

Jis konfliktavo su savo bosu, kraštutinių dešiniųjų prezidentu Jairu Bolsonaro, įrodinėjančiu, kad kompanijų uždarymas ir nurodymas žmonėms sėdėti namie daro nereikalingą žalą ekonomikai.

Brazilijoje yra patvirtinta daugiau kaip 16 tūkst. COVID-19 atvejų, įskaitant 822 mirties atvejus.