„Mes matome stiprių ženklų, kad afroamerikiečiai (viruso) paveikti daug labiau nei kiti mūsų šalies piliečiai“, - spaudos konferencijoje sakė prezidentas Donaldas Trumpas.

Po kelių dienų esą ketinama paskelbti atitinkamą statistiką.

„The Washington Post“, remdamasis vietos žinybomis, antradienį rašė, kad kai kuriose šalies dalyse, kur daugumą gyventojų sudaro afroamerikiečiai, fiksuojama triskart daugiau infekcijų ir beveik šešis kartus daugiau mirčių nei ten, kur vyrauja baltaodžiai.

Tai atsispindi tokiuose miestuose, kaip Čikaga ir sostinė Vašingtonas, taip pat Luizianos ir Mičigano valstijose.

Nacionalinio infekcinių ligų instituto direktorius Anthony Faucis tai aiškino „sveikatos tendencijų blogėjimu“. Afroamerikiečiai esą dažniau nei kitos gyventojų grupės serga tokiomis ligomis, kaip širdies susirgimai ar diabetas.

O šios lėtinės ligos pablogina viruso proveržio situaciją afroamerikiečių bendruomenėse. Pasak ekspertų, įtakos gali turėti ir skurdas bei sveikatos draudimo neturėjimas.

Delfi primena, kad Niujorko mieste koronaviruso epidemijos aukų skaičius viršijo 4 000 ir tapo didesnis nei žuvusiųjų per teroristų atakas prieš Pasaulio prekybos centro dangoraižius 2001 metų rugsėjo 11-ąją skaičių.

Per Rugsėjo 11-osios atakas teroristų pagrobtiems keleiviniams laineriams įsirėžus į bokštus dvynius ir Pentagono pastatą Vašingtone, taip pat vienam lėktuvui nukritus Pensilvanijoje žuvo iš viso 2 977 žmonės, iš jų 2 753 – Niujorke. Tai buvo pražūtingiausia ataka Jungtinių Valstijų teritorijoje.

Dabar su koronavirusine infekcija COVID-19 siejamų mirčių skaičius Niujorke yra daugiau kaip tūkstančiu didesnis.

Niujorko valstijoje užregistruota 731 nauja su koronavirusu susijusi mirtis – iki šiol didžiausias vienos paros aukų skaičius šiame regione, nurodė gubernatorius Andrew Cuomo. Bendras epidemijos aukų skaičius beveik pasiekė 5 500.

“Šiandien – vėl daug skausmo daugeliui niujorkiečių“, – pažymėjo gubernatorius.

Tačiau A. Cuomo įžvelgė ir vilties teikiančių ženklų – pasak jo, šiek tiek sumažėjo hospitalizuojamų pacientų ir žmonių, kuriems reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija. Gubernatorius sakė, kad tai rodo, jog priemonės socialiniam atstumui palaikyti yra veiksmingos.

Nerimą keliantis vienos dienos aukų padidėjimas galimai yra „vėluojantis indikatorius“, atspindintis iki šios savaitės pradžios hospitalizuotų žmonių skaičių, pridūrė jis. A. Cuomo sakė, kad kelias pastarąsias dienas mirštamumo kreivė atrodė plokštėjanti.

“Matote šį plokštėjimą – ir jis [pasireiškia] dėl to, ką mes darome. Jeigu nedarytume, ką darome, kreivė būtų visiškai kitokia, – kalbėjo gubernatorius. – Taigi, socialinis atstumas veikia.”

Visose Jungtinėse Valstijose su COVID-19 siejamų mirčių skaičius artėja prie 13 tūkst., o patvirtintų infekcijos atvejų – prie 400 000.