Norvegijoje įvedus karantiną, ėmė stoti šalies ekonomika, darbo neteko šimtai tūkstančių žmonių.

„Visi kartu suvaldėme virusą, taigi po truputį jau galime atleisti vadeles“, – per spaudos konferenciją sakė Norvegijos vyriausybės vadovė Erna Solberg.

Pirmadienį šalies sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad Norvegijoje epidemija „suvaldyta“ ir akcentuota, kad užkrečiamumas sumenko.

Dabartiniai ribojimai, galiosiantys dar iki balandžio 13 dienos, apima ugdymo įstaigų uždarymą, draudimą į šalį atvykti joje nedirbantiems ir negyvenantiems užsieniečiais ir netgi draudimą norvegams vykti į turimas kalnų trobeles.

Skelbiama, kad Norvegijos vaikų darželiai veiklą atnaujins nuo balandžio 20 iki 27 dienos, pradinės mokyklos – balandžio 27 dieną, o į savo trobeles norvegai galės keliauti jau nuo balandžio 20 dienos.
Nepaisant to, ir toliau bus rekomenduojama dirbti iš namų. Premjerė akcentuoja, kad iš esmės norvegai privalo įprasti prie ilgalaikių „viruso suvaldymo priemonių“.

Erna Solberg

Didieji sporto ir kultūros renginiai šalyje bus draudžiami iki birželio 15 dienos, o Norvegijoje gyvenantiems piliečiams, nesant būtinybės, patariama nevykti į svečias šalis.

Užsieniečiai, neturintys teisės dirbti ir gyventi Norvegijoje, pavyzdžiui, turistai, ir toliau negalės patekti į šalį. Įleidžiami bus tik Europos piliečiai, dirbantys svarbiausiuose sektoriuose, pavyzdžiui, žemės ūkyje, žuvininkystėje ir naftos pramonėje.

Antradienį koronaviruso atvejų skaičius siekė 5863, pirmadienį – 5755, teigia Norvegijos visuomenės sveikatos institutas. Liga šalyje jau pražudė 69 žmones.


Apie švelninamas karantino priemones jau pranešė Austrija, Danija ir Čekija.

Austrija planuoja jau kitą savaitę žengti pirmuosius žingsnius iš naujo užkuriant ekonomikos variklį, – ji būtų pirmoji tą padariusi Europos šalis.

„Mes sureagavome greičiau ir gyvenome didesnių suvaržymų režimu nei kitos šalys, – pirmadienį žurnalistams kalbėjo S. Kurzas už stiklinės užtvaros kanceliarijoje Vienoje, visi ligi vieno žurnalistai dėvėjo apsaugines kaukes. – Mes ir išsikapstysime iš krizės greičiau, jeigu visi ir toliau griežtai laikysis visų priemonių.“

Austrija planuoja grįžti prie įprasto viešo gyvenimo palaipsniui. Iškart po Velykų savo parduotuves galės atidaryti smulkieji mažmenininkai, namų apyvokos prekių bei sodininkystės krautuvės. Jeigu situacija neblogės ir užsikrėtusiųjų bei aukų skaičius neaugs, po dviejų savaičių, gegužės pradžioje, šių mažmenininkų pavyzdžiu galės pasekti ir daugiau parduotuvių.

Po Velykų Danija atidarys darželius ir pradines mokyklas – pirmą kartą per mėnesį. O vyriausybė pradės derybas su verslo lyderiais dėl galimybės palaipsniui grąžinti darbuotojus į biurus, sakė Danijos premjerė Mette Frederiksen.

Anor Prahos sveikatos ministro Adamo Vojtěcho, šaliai pavyko sustabdyti nevaldomą ligos plitimą.

„Todėl galime ruoštis laipsniškam ir kontroliuojamam grįžimui į normalų gyvenimą“, - sakė politikas.

Čekijoje atlikta beveik 100 000 koronatestų. Su virusu kovojanti šalis uždarė sienas, išskyrus prekių judėjimui. Čia neveikia mokyklos ir restoranai, galioja judėjimo ribojimai.