„Mūsų pozicija, išreikšta prezidento Vladimiro Putino, lieka nepakitusi. Rusija nėra suinteresuota ginklavimosi varžybomis ir išlieka pasiruošusi nedelsiant ir be jokių išankstinių sąlygų pratęsti „New START“ sutartį. Tačiau JAV, priešingai nei prieš 10 metų, nesiekia užmegzti rimto, sąžiningo ir profesionalaus dialogo“, – tvirtino D. Medvedevas.

D. Medvedevas pabrėžė, kad šios sutarties pratęsimas „galėtų suteikti laiko naujos ir galimai net daugiašalės strateginės ginkluotės kontrolės sistemos sukūrimui“, tačiau D. Medvedevas įsitikinęs, kad, jei „New START“ sutartis nustos egzistuoti, jos žlugimas sukels ypač rimtus padarinius tarptautiniam saugumui.

Rusijos prezidentas V. Putinas anksčiau interviu TASS sakė, kad yra pasiruošęs aptarti „New START“ sutarties likimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, ir pabrėžė, kad atsisakymas ją pratęsti būtų klaida. Paklausus, kodėl JAV neketina pratęsti sutarties, V. Putinas teigė, kad tai gali būti susiję su tuo, kaip Vašingtonas suvokia saugumą ir būdus jį užtikrinti.

„New START“ sutartį 2010 metais pasirašė tuometis JAV prezidentas Barackas Obama ir tuometis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Sutarties galiojimas baigiasi 2021 metų vasarį, tačiau JAV vyriausybė iki šiol nerodė didelio susidomėjimo pratęsti sutartį dar penkeriems metams. JAV pernai, be kita ko, pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) su Rusija.