Rekordiškai didelis vienos paros aukų skaičius (1 939) padidino bendrą koronaviruso epidemijos Jungtinėse Valstijose skaičių iki 12 722. Dabar jis artėja prie šiuo atžvilgiu labiausiai nukentėjusių šalių – Italijos, kur užregistruoti 17 127 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirties atvejai, ir Ispanijos, praradusios 13 798 žmonių gyvybių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas gynė savo atsaką į krizę ir antradienį apkaltino Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) reagavus per lėtai.

Jis kėlė klausimą, kodėl PSO pateikė „itin ydingą rekomendaciją“, akivaizdžiai turėdamas galvoje šios Jungtinių Tautų agentūros siūlymą nestabdyti tarptautinio susisiekimo, kai Kinijoje prasidėjo pirmasis naujojo koronaviruso pliūpsnis.


„Jie įvertino klaidingai. Jie iš tikrųjų praleido skambutį. Jie būtų galėję paskelbti [rekomendaciją suvaržyti keliones] mėnesiais anksčiau“, – kalbėjo prezidentas.

Vis dėlto pats D. Trumpas buvo daugelio kritikuojamas, kad iš pradžių menkino viruso keliamą grėsmę. Jis anksčiau kalbėjo, kad koronavirusas yra nedaug pavojingesnis už įprastą gripą ir sakė, kad ligos protrūkis Jungtinėse Valstijose valdomas, nors vėliau pripažino, kad šalyje susidarė ekstremali padėtis.

Niujorke COVID-19 epidemijos aukų skaičius viršijo žuvusiųjų per Rugsėjo 11-osios atakas

Niujorko mieste koronaviruso epidemijos aukų skaičius viršijo 4 000 ir tapo didesnis nei žuvusiųjų per teroristų atakas prieš Pasaulio prekybos centro dangoraižius 2001 metų rugsėjo 11-ąją skaičių.

Per Rugsėjo 11-osios atakas teroristų pagrobtiems keleiviniams laineriams įsirėžus į bokštus dvynius ir Pentagono pastatą Vašingtone, taip pat vienam lėktuvui nukritus Pensilvanijoje žuvo iš viso 2 977 žmonės, iš jų 2 753 – Niujorke. Tai buvo pražūtingiausia ataka Jungtinių Valstijų teritorijoje.

Dabar su koronavirusine infekcija COVID-19 siejamų mirčių skaičius Niujorke yra daugiau kaip tūkstančiu didesnis.

Niujorko valstijoje užregistruota 731 nauja su koronavirusu susijusi mirtis – iki šiol didžiausias vienos paros aukų skaičius šiame regione, nurodė gubernatorius Andrew Cuomo. Bendras epidemijos aukų skaičius beveik pasiekė 5 500.

„Šiandien – vėl daug skausmo daugeliui niujorkiečių“, – pažymėjo gubernatorius.

Tačiau A. Cuomo įžvelgė ir vilties teikiančių ženklų – pasak jo, šiek tiek sumažėjo hospitalizuojamų pacientų ir žmonių, kuriems reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija. Gubernatorius sakė, kad tai rodo, jog priemonės socialiniam atstumui palaikyti yra veiksmingos.

Nerimą keliantis vienos dienos aukų padidėjimas galimai yra „vėluojantis indikatorius“, atspindintis iki šios savaitės pradžios hospitalizuotų žmonių skaičių, pridūrė jis. A. Cuomo sakė, kad kelias pastarąsias dienas mirštamumo kreivė atrodė plokštėjanti.

„Matote šį plokštėjimą – ir jis [pasireiškia] dėl to, ką mes darome. Jeigu nedarytume, ką darome, kreivė būtų visiškai kitokia, – kalbėjo gubernatorius. – Taigi, socialinis atstumas veikia.“

Visose Jungtinėse Valstijose su COVID-19 siejamų mirčių skaičius artėja prie 13 tūkst., o patvirtintų infekcijos atvejų – prie 400 000.