Mauro Ferrari Europos mokslinių tyrimų tarybos vadovu tapo tik sausio 1-ąją. Tačiau Europos Komisijos atstovas spaudai Johannesas Bahrke trečiadienį anksti ryte patvirtino, kad M. Ferrari atsistatydino. Daugiau jokios informacijos Komisijos atstovas nepateikė.

Pirmasis apie M. Ferrari atsistatydinimą pranešė britų dienraštis „Financial Times“ (FT).

Leidiniui perduotame pareiškime M. Ferrari nurodė, kad jį „itin nuvylė Europos atsakas“ į koronaviruso pandemiją. Jis skundėsi susidūręs su institucinėmis ir politinėmis kliūtimis, kai bandė skubiai parengti mokslinę programą kovai su virusu.

„Mačiau pakankamai mokslo valdymo ir politinio darbo, – rašė jis savo pareiškime FT. – Nebetikiu pačia sistema.“

M. Bahrke sakė, jog tikisi, kad Europos Komisija „labai greitai galės pateikti daugiau informacijos“ apie M. Ferrari atsistatydinimo aplinkybes.

Koronavirusui iš Kinijos išplitus į Italiją, Austriją, Ispaniją ir kitas ES valstybes, blokas sulaukė kritikos, kad delsė imtis ryžtingo koordinuoto atsako, nors sveikatos klausimai visų pirma yra pačių valstybių narių atsakomybės sritis.

Pastaruoju metu Bendrijos narės ėmėsi pastangų glaudžiau bendradarbiauti kovojant su krize, o ES lyderiai sutarė geriau koordinuoti savo veiksmus, siekiant sumažinti pandemijos poveikį žmonėms ir ekonomikai.