„Iki balandžio 6 d. 17 val. Jungtinėje Karalystėje mirė 6 159 į ligoninę paguldyti žmonės, kuriems diagnozuotas koronavirusas“, – tviteryje praneša JK Sveikatos departamentas.

Pirmadienį koronaviruso aukų skaičius šalyje siekė 5 373.

Primename, kad Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui antradienį kovojant su koronavirusu intensyvios terapijos skyriuje, šalyje kyla susirūpinimas dėl jo sveikatos būklės ir vyriausybės reagavimo į tebeaugantį COVID-19 protrūkį šalyje.

55 metų B. Johnsonas, aukščiausio rango pasaulio lyderis, užsikrėtęs šia infekcija, sulaukia daugybės palaikymo žinučių iš Britanijos ir viso pasaulio.

Pirmadienio vakarą į intensyvios terapijos skyrių perkeltas Konservatorių partijos lyderis paprašė, kad užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas „jį pavaduotų, kai prireiks“.

B. Johnsonas sekmadienį vakare buvo paguldytas į Šv. Tomo ligoninę Londone dėl išliekančių ligos simptomų – kosulio ir pakilusios temperatūros, praėjus 10 dienų po to, kai jam buvo diagnozuota COVID-19.

Tai precedento neturintis atvejis, kai nepaprastosios padėties metu vyriausybės vadovui prireikia intensyvios terapijos.

Daugeliui tai padėjo geriau suprasti, kokia sunki gali būti ši 5 373 gyvybes JK jau nusinešusi liga.

Darbas vyksta toliau

JK kabineto ministras Michaelas Gove'as pranešė, kad B. Johnsonui buvo papildomai duodama deguonies. Ministras patikino, kad premjeras nėra prijungtas prie plaučių ventiliatoriaus, tačiau prireikus tai bus padaryta.

Virtinėje interviu M. Gove'as tvirtino, kad „vyriausybės darbas vyksta toliau“. Vėliau jis pareiškė, kad pats pasiliks namuose, nes vienam iš šeimos narių pasireiškė nesunkūs koronaviruso simptomai.

„Neturiu jokių simptomų ir aš normaliai tęsiu darbą“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

D. Raabas antradienį vietoje premjero pirmininkavo kasdien rengiamam susitikimui dėl koronaviruso krizės ir dabar yra oficialiai atsakingas už jos suvaldymą.

Tačiau JK konstitucijoje ministro pirmininko pavaduotojo pareigybė nėra numatyta. Pasak ekspertų, D. Raabui reikės likusių ministrų kabineto narių palaikymo, priimant bet kokius svarbius sprendimus.

Skubiausiais klausimas, dėl kurio reikės apsispręsti – ar pratęsti kovo 23 dieną paskelbtą visuotinį karantiną, siekiant sustabdyti COVID-19 infekcijos plitimą.

B. Johnsonas kovo 27 dieną paskelbė, kad jam diagnozuotas koronavirusas ir jis laikysis saviizoliacijos savo bute, esančiame virš oficialaus biuro Dauningo gatvėje.

Iš pradžių buvo pranešama, kad premjerui pasireiškė nesunkūs koronaviruso simptomai, o pats premjeras internete skelbė vaizdo įrašus, informuodamas apie vyriausybės darbą.

Pirmadienį B. Johnsono kolegos toliau tvirtino, kad premjeras tebevadovauja vyriausybei, o jo atstovas pranešė, kad jis yra „geros nuotaikos“.

Tačiau pirmadienio vakarą premjero būklė pablogėjo ir jis buvo perkeltas į Šv. Tomo ligoninės intensyvios terapijos skyrių.

Pasak ekspertų, koronavirusu užsikrėtusių pacientų perkėlimas į intensyvios terapijos skyrių nėra neįprastas, bet tai rodo, kad B. Johnsono būklė yra sunki.

„Nėra abejonės, kad tokia įvykių eiga reiškia, jog Borisas Johnsonas labai serga“, – sakė Londono universiteto koledžo (UCL) medicinos profesorius Derekas Hillas.