Viena anonime panorusi išlikti medikė iš Minsko sutiko pasikalbėti su „Belsat“ korespondentu apie tai, kaip iš tikrųjų sostinėje ir regionuose atrodo naujojo koronaviruso epidemija.

Jekaterina – vienos iš Minsko ligoninių anesteziologė-reanimatologė. Anot moters, situacija labai arti katastrofiškos ne tik sostinėje. Dauguma ligoninių jau pritaikytos teikti pagalbą būtent plaučių uždegimu, koronaviruso sukelto plaučių uždegimu sergančių ir tų, kurie su tokiais asmenimis turėjo kontaktą, gydymui.

„Tai reiškia, kad visos ligoninės atsisakė planinių operacijų ir tyrimų. Tai reiškia, kad visoje šalyje to nebedaro. Sergantiems plaučių uždegimu ir koronavirusu atidavė 2-ąją, 3-ąją, 4-ąją, 6-ąją, 10-ąją ir, žinoma, infekcinę ligonines. Būtent pastarajai teko pirminis smūgis“, – pasakoja medikė.

Jaunos moters teigimu, jos darbovietė kol kas dirba įprastai, tačiau pasirengusi bet kurią akimirką taikytis prie situacijos.

„Sėdime tarsi ant parako statinės ir laukiame, kada išlėksime į orą. Buvo atvažiavusi komisija iš ministerijos, paprastu tekstu paaiškino: laukite, pas jus tikrai ką nors perkels“, – pasakoja medikė.


Kaip tvirtina pašnekovė, kiekvieną dieną koronavirusas susargdina vis daugiau gydytojų. 3-ojoje ligoninėje balandžio 4-5 dienomis sprogo tikra infekcijos bomba. 17 žmonių patvirtinta koronaviruso diagnozė, penki iš jų – ligoninės medicininis personalas, įskaitant vieną reanimatologą. Jau trys iš penkių ligoninės korpusų atiduoti COVID-19 pacientams. 10-oje ligoninėje devyni aukštai ir visi uždaryti.

„Kardiologijos, oftalmologijos skyriai pertvarkyti taip, kad juose būtų galima rūpintis COVID-19 sergančiais. Ką jau kalbėti, jeigu net operacinės ir priešoperacinės patalpos paverstos palatomis, ten jau stovi lovos. 3-ojoje ligoninėje liko neuždaryti tik gimdymo namai, nes ten teikiama skubi akušerinė pagalba infekcijomis sergančioms moterims. Ten guldomos gimdyvės, sergančios koronavirusu. Ten gimdo ir ŽIV bei hepatitą nešiojančios moterys“, – sako Jekaterina.

Jekaterina sako, kad, stingant medikų, gydytojai perkeliami iš vienų ligoninių į kitas, o šalies sveikatos apsaugos ministerija sumaniai slepia tikrąją situaciją.

„Tiek aš, tiek mano kolegos įsitikinę, kad iš tikrųjų sergančių yra keturis kartus daugiau nei skelbia. Juk ir tas koronaviruso testas du kartus gali būti neigiamas, o trečią kartą – teigiamas. Tik iki to trečio žmogus gali ir neišgyventi. Štai jums ir statistika, kad tai ne koronavirusas, o plaučių uždegimas“, – sako pašnekovė.

Ir tai dar toli gražu ne susirgimų pikas, pabrėžia medikė. Anot jos, laukia tiek susirgimų, tiek mirčių skaičių augimas, o persirgti vienaip ar kitaip teks visiems. Medikė labai palaiko karantino idėją. Anot Jekaterinos, net ir dabar saviizoliacija padėtų sumažinti viruso plitimą šalyje.

„Jeigu tik būtų taikomos griežtos baudos, niekas niekur neitų, o dabar gatvėse pilna žmonių, eilės parduotuvėse. Žinoma, karantiną reikėjo paskelbti žymiai anksčiau, bet net ir dabar jis labai pasitarnautų. Baltarusijos medikai koronavirusą gydo paisydami protokolo, t. y. naudoja tuos pačius preparatus kaip ir italai, ispanai, kinai. Dėl šios priežasties būtų klaidinga teigti, jog mūsų gydytojai nemoka gydyti, netaiko reikiamų priemonių. Ir kaip galima pasirūpinti savo saugumu, kai ligoninėse vos du respiratoriai visai reanimacijos pamainai?“ – teigia baltarusė.

A. Lukašenka: jokios katastrofos

Baltarusijoje dėl koronaviruso infekcijos COVID-19 ligoninėse gydomi 794 žmonės, pranešė prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Šiandien turime 794 hospitalizuotus žmones, 31 iš jų prijungti dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai. Nėra absoliučiai jokios katastrofos“, – sakė A. Lukašenka per pasitarimą Minske.

„Taip, matome augimą. Ačiū Dievui, ne itin staigų. Ir tai būtina išlaikyti“, – sakė jis.

„Mes sirgsime. Tik pageidautina, kad [plitimo kreivė] nešautų labai staigiai į viršų, kad ji būtų kiek įmanoma plokštesnė. Kol kas sveikatos apsaugos sistema su tuo susitvarko“, – kalbėjo A. Lukašenka pasitarime, kuriame pristatyta ataskaita apie šalies sveikatos apsaugos sistemos pasirengimą kovoti su koronavirusu.

Pasak prezidento, padėtis dėl koronaviruso padėjo supurtyti sveikatos apsaugos sistemą ir aptikti jose tam tikrų problemų.

„Matau siauras vietas mūsų sveikatos apsaugos sistemoje, bet paklausiu jūsų, kai baigsis ši psichozė ir atsitrauks šios ligos“, – sakė A. Lukašenka.

Jis taip pat sakė, kad į infekcines ligonines patenka ir koronavirusu užsikrėtę kitų specializacijų medikai.

„Gydytojai, tiesiogiai dirbantys su pacientais, hospitalizuotais dėl koronaviruso infekcijos, yra pakankamai apsaugoti. O štai dirbantieji onkologiniuose skyriuose, su širdies ir kraujagyslių ligų pacientais... Ten gi guldomi ir žmonės su virusu. Ir iš ten turime į infekcines ligonines patenkančių gydytojų, nors jų nėra daug“, – sakė A. Lukašenka.

„Ačiū Dievui, [užsikrėtę medikai] nemiršta, gelbėjame juos. Netoleruotina, kai specialistai ir gydytojai išeina iš rikiuotės“, – pabrėžė jis.

A. Lukašenka pavedė sveikatos apsaugos ministrui Vladimirui Karanikui imtis priemonių medikams nuo koronaviruso apsaugoti.

Baltarusijoje koronaviruso infekcija COVID-19 diagnozuota iš viso 1 066 asmenims, rodo oficialūs duomenys, skelbiami interneto svetainėje, skirtoje informuoti visuomenę koronaviruso klausimais.

Trečiadienio ryto duomenimis, šalyje dėl koronaviruso hospitalizuoti iš viso 976 žmonės (ankstesnę parą jų buvo 794). Nuo COVID-19 pasveiko 77 asmenys (ankstesnę parą pasveikusiųjų buvo 54).

Mirties atvejų skaičius nepasikeitė – 13.