Praėjusią savaitę devynios iš 10 nenuolatinių narių, nusivylusios institucijos darbą paralyžiavusiais ginčais, įskaitant Kinijos ir JAV nesutarimus, formaliai paprašė surengti posėdį dalyvaujant JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui.

„Susitikimas patvirtintas ketvirtadieniui“, – naujienų agentūrai AFP su anonimiškumo sąlyga sakė vienas diplomatas, pridūręs, kad posėdis vyks už uždarų durų nuo 22 val. Lietuvos laiku.

Lieka neaišku, koks bus susitikimo formatas ir koks bus jo rezultatas: ar valstybės narės pademonstruos vienybę ir norą bendradarbiauti pasaulinės krizės akivaizdoje, ar pasinaudos proga ir toliau suvedinėti sąskaitas.

Niujorke įsikūrusi Saugumo Taryba nuo kovo 12 dienos dirba nuotoliniu būdu, mieste sparčiai plintant naujajam koronavirusui.

Praėjusią savaitę JT Generalinė Asamblėja bendru sutarimu priėmė rezoliuciją, raginančią kovoti su COVID-19, pasitelkiant „tarptautinį bendradarbiavimą“ ir „daugiašališkumą“. Tai buvo pirmas nuo protrūkio pradžios šios pasaulinės organizacijos patvirtintas dokumentas.

Rusija mėgino priešintis rezoliucijai, tačiau tik keturios šalys parėmė Maskvos parengtą alternatyvaus teksto juodraštį.

Jungtinės Valstijos ilgą laiką reikalavo, kad bet kuriame dokumente ar per bet kurį susitikimą būtų nurodyta, kad virusas pirmąkart buvo aptiktas Kinijoje. Tokia nuostata provokavo Pekino įtūžį.

Diplomatai pirmadienį pareiškė, kad siūlymui rengti Tarybos posėdį nepritarė Rusija ir Kinija.

Maskva ir Pekinas sako besitikintys, kad Taryba turėtų svarstyti atsaką į pandemiją tik konfliktų apimtose valstybėse, pažymėjo diplomatai.

Pasak kelių diplomatų, Prancūzija nuo praėjusios savaitės ragino organizuoti vaizdo konferenciją su penkių nuolatinių valstybių narių vadovais, norėdama prieš bendrą 15 valstybių narių posėdį pamėginti išspręsti nesutarimus.

Be Prancūzijos, nuolatinės narės statusą turi Didžioji Britanija, Kinija, Rusija ir JAV.

Susitikti prašusius devynios šalys yra Vokietija, kuri ėmėsi šios iniciatyvos, Belgija, Dominikos Respublika, Estija, Indonezija, Nigeris, Sent Vinsentas ir Grenadinai, Tunisas ir Vietnamas.

Likusi nenuolatinė narė, Pietų Afrikos Respublika, nepritarė šiam žingsniui, pabrėždama, kad Taryba atsakinga už taiką ir saugumą, o ne sveikatos apsaugos ir ekonomikos klausimus.

Minėtos devynios šalys mano, kad „tikrai neatsakinga blokuoti“ Tarybos posėdį ir „paralyžiuoti“ įstaigą nuo krizės pradžios, pareiškė vienos iš šių valstybių diplomatas.