Pablogėjus sveikatai, B. Johnsonas naktį praleido intensyviosios terapijos skyriuje. COVID-19 infekcija jam buvo patvirtinta prieš 11 dienų.

Vyriausybės atstovai nurodė, kad B. Johnsoną kamuoja „niekaip nepraeinantys“ koronaviruso simptomai. „Sky News“ reporterė Beth Rigby pranešė, jog pirmadienį premjerui pasidarė sunku kvėpuoti ir prireikė papildomo deguonies.

Londono universiteto koledžo profesorius Derekas Hillas sakė, kad ministrui pirmininkui gali būti prijungtas kvėpuoti padedantis aparatas, vadinamas nuolatinio teigiamo kvėpavimo takų slėgio užtikrinimo prietaisu. Tai yra savotiškas tarpinis variantas tarp deguonies kaukės ir plaučių ventiliavimo aparato, tiekiantis pastovų deguonies srautą į burną.

Visgi prof. D. Hillas įspėjo, kad daugeliui COVID-19 pacientų galiausiai prireikia „invazinės ventiliacijos“, t. y. jų būklė pasidaro tokia sunki, jog žmonės praktiškai nebegali kvėpuoti patys.

Mechaninis plaučių ventiliatorius atstoja plaučių darbą arba padeda pacientui kvėpuoti. Prijungus tokį prietaisą žmonėms paprastai suleidžiama stiprių raminamųjų.

„Viena iš COVID-19 ypatybių, pastebėta visose pasaulio šalyse, yra ta, jog sunkiau suserga daugiau vyrų negu moterų, ypač vyresni nei 40-ies metų amžiaus, – aiškino profesorius. – Taip pat mes žinome, kad jaunesni nei 60-ies metų pacientai turi didesnę tikimybę pasveikti sunkios COVID-19 infekcijos atveju nei vyresnio amžiaus sergantieji. Atsižvelgiant į pastarųjų dienų įvykius, nėra jokios abejonės, jog B. Johnsonas serga labai sunkiai.“

Praėjusių metų birželio mėnesį Jungtinės Karalystės premjeras atšventė 55-erių metų jubiliejų.

Prof. D. Hillas pridūrė, jog ministro pirmininko būklė išryškina tris pagrindines kovos su COVID-19 problemas.

„Visų pirma, daugeliui pacientų reikalinga pagalba kvėpuoti, o mechaninių plaučių ventiliavimo aparatų trūksta. Tiesą sakant, ypač trūksta kokybiškų intensyviajai terapijai skirtų plaučių ventiliavimo aparatų, kurie geriausiai tinka COVID-19 pacientams, nes jiems pagalbos kvėpuoti gali prireikti ilgiau nei savaitę, – sakė jis. – Antra, COVID-19 pacientams būtinas didelis kiekis deguonies, kurio tikriausiai taip pat ims trūkti. Trečia, tinkamą intensyviosios terapijos skyriuje paguldytų žmonių slaugą gali užtikrinti tik patyręs personalas. Kaip rodo Niujorko pavyzdys, rasti pakankamai įgudusių darbuotojų yra bene didžiausias iššūkis.“

Kiek žinoma, B. Johnsonas buvo sąmoningas, kai jį perkėlė į intensyviosios terapijos skyrių. Tai buvo padaryta atsargumo sumetimais, jeigu jam kartais prireiktų plaučių ventiliavimo aparato. Tikėtina, kad ministrui pirmininkui buvo atlikta keletas tyrimų, ir visai įmanoma, jog bus paimtas kraujo mėginys ir gerklės tepinėlis.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) informacija, maždaug 14 proc. COVID-19 pacientų pasireikš gana rimti simptomai ir prireiks papildomo deguonies, o 5 proc. užsikrėtusiųjų turės būti guldomi į intensyviosios terapijos palatą.

Naujausi duomenys rodo, kad Jungtinėje Karalystėje intensyviosios terapijos skyriuose esančių infekuotųjų mirtingumas viršija 50 proc.

Mikrobiologas dr. Simonas Clarke’as „Sky News“ teigė: „Pasakysiu štai ką: Nacionalinė sveikatos tarnyba net šiuo metu šiaip sau neatlaisvina lovų intensyviosios terapijos palatose. Net ministrui pirmininkui. Jis negulėtų intensyviosios terapijos skyriuje, jeigu jam nereikėtų tokios pagalbos. Manau, kad vyriausybės atstovai spaudai turėtų oficialiai pranešti, kokia iš tikrųjų yra jo būklė.“

Delfi primena, JK kabineto ministras Michaelas Gove'as antradienį sakė, kad B. Johnsonui, naktį praleidusiam intensyvios terapijos skyriuje dėl sustiprėjusių koronaviruso simptomų, buvo tiekiamas papildomas deguonis, tačiau jis gali kvėpuoti be ventiliatoriaus, jo plaučiai nėra ventiliuojami.

„Premjerui buvo tiekiamas papildomas deguonis“, – LBC radijo transliacijos metu sakė JK kabineto ministras Michaelas Gove'as. Jis teigė, kad kol kas B. Johnsono „plaučiai nėra ventiliuojami“, bet, jei prireiktų, tam skirtas ventiliatorius yra paruoštas.

Ligoninėje dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19) gulintis JK premjeras buvo perkeltas į intensyvios priežiūros skyrių pablogėjus jo būklei, vėlai pirmadienį pranešė Dauning Stritas. Premjero biuras nurodė, kad prireikus užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas atstovaus premjerui, kol jis gydomas intensyviosios priežiūros skyriuje.

55 metų amžiaus JK premjeras apie užsikrėtimą naujuoju koronavirusu pranešė prieš daugiau kaip 10 dienų, tačiau, nesitraukiant ligos simptomams, jis paguldytas į ligoninę.