Gandai netruko pasklisti. Panašią istoriją girdėjo ir vienas konservatorius parlamente, tik šį kartą kalbėta, kad premjeras jau paguldytas į kitoje Temzės pusėje nuo Vestminsterio esančią ligoninę. Netrukus tokios informacijos gavo „The Guardian“. Tiek informacijos buvo daugiau nei pakankamai skubiai kreiptis oficialaus Jungtinės Karalystės vyriausybės paaiškinimo.

Atsakydami į „The Guardian“ užklausas, B. Johnsono patarėjai buvo nuosaikūs. Esą, jo būklė tikrai nepablogėjo, jam vis dar pasireiškia tik „lengvi viruso simptomai“, premjeras tikisi penktadienį jau dirbti, nes tada oficialiai baigsis jo saviizoliacijos laikotarpis. Ir, žinoma, sakė, kad Jungtinės Karalystės vyriausybės galva tikrai nepaguldytas į „Šv Tomo“ ligoninę. Kai pirmadienio vakarą visgi yla išlindo iš maišo, paaiškėjo, kad politikas gydomas ne šiaip ligoninėje, o intensyviosios terapijos skyriuje.

55 metų B. Johnsonas savaitę po to, kai išgirdo COVID-19 diagnozę, gyveno saviizoliacijoje bute virš šalies vyriausybės, o jo besilaukianti sužadėtinė Carrie Symonds, kuri ir pati jaučiasi nekaip, sakė labai nerimaujanti dėl mylimojo sveikatos.

Jungtinės Karalystės premjeras vylėsi, jog pavyks saviizoliacijos laikotarpį kiek įmanoma sutrumpinti, o šalies reikalus intensyviai tvarkė vaizdo konferencijų ir elektroninių laiškų pagalba. Deja, visą tą laiką vargino kosulys, ir būklė visai negerėjo.

Nuotaikos vyriausybėje ir taip darėsi vis niūresnės: kiekvieną valandą darėsi vis aiškiau, kad niekaip nepavyksta pasiekti 10 tūkst. testų per dieną tikslo. Prastai besijaučiantis premjeras praeitą trečiadienį netgi buvo priverstas žadėti, kad pats asmeniškai užsiims šiuo klausimu.

Svarbiausi premjero komandos nariai, tarp kurių ir vyriausiasis patarėjas Dominicas Cummingsas, darbe taip pat nesirodo, nes sunkiai serga ir leidžia laiką saviizoliacijoje. Daugiausia kritikos sulaukia vyriausybės sveikatos reikalų sekretorius Mattas Hancockas, kuris ir pats į darbą grįžo tik ketvirtadienį, nes prieš tai pajuto COVID-19 primenančių simptomų.

„Kiti ministrai jaučiasi taip tarsi premjeras tuoj užvirs tikrą pragarą, dėl testavimo žadėdamas nebūtų dalykų ir nepakankamai kontaktuodamas su savo komanda“, – teigia su situacija vyriausybėje gerai susipažinęs vienas konservatorių patarėjas.

Kritikos sulaukė ir ministrų kabineto sekretorius seras Markas Sedwillas, nelikus B. Johnsono ir D. Cummingso vyriausybėje užimantis labai svarbų vaidmenį. „Panašu, kad valdžia šiuo metu telkiasi Sedwillo rankose, nors ir kyla natūralių klausimų, kaip jam iki tol sekėsi valdyti koronaviruso krizę. Be to, ar jis pakankamai visą tą laiką rūpinosi ministru pirmininku?“ – samprotauja patarėjas, nors praktiškai neįmanoma sužinoti, ar jam būtų pavykę įtikinti B. Johnsoną laikinai apleisti darbus ir tiesiog visą savo laiką ir jėgas skirti kovai su liga.

Ketvirtadienį per pietus, paneigę pirmąją gandų dėl „Šv. Tomo“ ligoninės porciją, vyriausybės atstovai pradėjo pratinti visuomenę prie minties, jog galbūt B. Johnsonas į darbą penktadienį negrįš, kaip kad buvo planuota, nes premjeras ir toliau karščiuoja.

Apie kosulį neužsiminta, tačiau jo oficialusis atstovas žurnalistus informavo, kad į darbą ministras pirmininkas grįš tik tada, kai bent dieną iki to nebekarščiuos.

Tą patį vakarą 20 val. vietos laiku, nepaisydamas saviizoliacijos, ministras pirmininkas pasirodė prie vyriausybės durų ir kartu su visais plojo šalies sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams. Nors ir pasirodė gyvai, gandai dėl premjero sveikatos būklės niekur nedingo: „Šv. Tomo“ ligoninė išliko ant liežuvio galo, nes B. Johnsono būklė pablogėjo, tačiau vienintelis apie tai garsiau prabilęs šaltinis buvo priverstas paneigti, kad premjeras tą patį vakarą paguldytas į ligoninę.

Penktadienį per pietus situacija pradėjo aiškėti. Akivaizdžiai negaluojantis B. Johnsonas paviešino vaizdo įrašą, kuriame labai jau neįtikinamai teigia: „Jaučiuosi geriau“, tačiau netrukus priduria, kad visgi į darbą sugrįžti negali. „Vis dar turiu vieną simptomą, nerimtą – vis dar turiu temperatūros“, – sakė britų vyriausybės galva.

Šeštadienį jis kalbėjo su nauju leiboristų lyderiu seru Keiru Starmeriu ir pakvietė jį kitą savaitę atvykti „į susitikimą dėl krizės“, tačiau sekmadienį ministras pirmininkas buvo priverstas pripažinti, kad nebeturi sveikatos apsimetinėti. Tą patį vakarą apie pusę aštuonių vakaro vietos laiku jis buvo išvežtas į ligoninę.

Maždaug po pusantros valandos vyriausybė išplatino oficialų pareiškimą, kuriame teigta, kad ministras pirmininkas į ligoninę pateko „darytis tyrimų“, nes taip pataręs jo gydytojas. Tai buvo akivaizdus oficialios retorikos pokytis ir pripažinimas, kad premjerą vargina nesitraukiantys, o ne „lengvi“ naujojo koronaviruso simptomai, rašo „The Guardian“.

Pirmadienį iš karto po pusės devynių vakaro vietos laiku paviešinta ir daugiau informacijos: ministras pirmininkas prieš pusantros valandos perkeltas į „Šv. Tomo“ ligoninės intensyviosios terapijos skyrių.

Net keli šaltiniai teigia, kad B. Johnsonui reikalingas kvėpavimą palengvinantis deguonis, šio teiginio vyriausybė neneigia. Tie, kas gerai pažįsta 32 metų C. Symonds, sako, kad jauna moteris labai nerimauja: „Skambina draugams ir guodžiasi, kaip smarkiai nerimauja dėl mylimo vyro“.

Per trumpą spaudos konferenciją, surengtą pirmadienio vakarą (maždaug po paros, kai britų premjeras atsidūrė ligoninėje), praktiškai nepateikta jokios naujos informacijos.

Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas, šiuo metu laikinai vaduojantis negaluojantį premjerą, tik tarsi užsuktas kartojo, kad „premjeras praleido ramią naktį“ ir „nepraranda gero ūpo“.

Kai kurie konservatorių parlamentai nerimauja, kad vyriausybės nenoras atvirai kalbėti apie ministro pirmininko būklę negrįžtamai pakenks pasitikėjimui valdžia ir privers abejoti tuo, ką šį galbūt skelbs vėliau.