Įstatymo projektas dabar keliaus į Lenkijos parlamento aukštuosius rūmus (Senatą).

Liberali Lenkijos opozicija, medicinos darbuotojai, didžioji dalis visuomenės ir net kai kurie valdančiosios partijos „Teisė ir Teisingumas“ (PiS) nariai ir sąjungininkai ragino vyriausybę atidėti rinkimus, atsižvelgiant į koronaviruso infekcijos (COVID-19) keliamą grėsmę.

Vis dėlto PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis ir premjeras Mateuszas Morawieckis atsisakė keisti rinkimų datą. Artimas jų sąjungininkas dabartinis prezidentas Andrzejus Duda, kuris sieks būti perrinktas prezidentu, savo ruožtu jau anksčiau pripažino, kad „ši rinkimų data gali pasirodyti esanti netinkama“.


Komentatorių teigimu, valdantieji konservatoriai griežtai nesutinka keisti rinkimų datos, nes vėlesnė data gali būti nepalanki A. Dudai, kuris šiuo metu pirmauja viešosios nuomonės apklausose.

Įstatymas, kuriam dar turi pritarti Senatas, numato, kad žemųjų parlamento rūmų pirmininkas galėtų atidėti gegužės 10 d. planuojamus rinkimus, bet tik savaitei, suteikiant institucijoms daugiau laiko pasiruošti balsavimui paštu. Pagal Lenkijos Konstituciją, gegužės 17 d. būtų vėliausia galima prezidento rinkimų data.

38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje koronavirusas patvirtintas 4 413 žmonėms, 107 mirė.