Ekonomika priėjo aklavietę, kai slidinėjimo sezonas buvo sutrumpintas, o verslovės, nuo viešbučių Vienoje iki automobilių gamyklų Štirijoje, užsidarė. Nedarbas šoktelėjo iki aukščiausio lygio nuo Antrojo pasaulinio karo. Vis dėlto ankstyvas vadinamasis socialinis atsiribojimas staigiai užkirto kelią naujoms infekcijoms, išlaikė vidutinį sunkių atvejų lygį ir neabejotinai apribojo mirčių skaičių.

Dabar Austrija planuoja jau kitą savaitę žengti pirmuosius žingsnius iš naujo užkuriant ekonomikos variklį, – ji būtų pirmoji tą padariusi Europos šalis.

„Mes sureagavome greičiau ir gyvenome didesnių suvaržymų režimu nei kitos šalys, – pirmadienį žurnalistams kalbėjo S. Kurzas už stiklinės užtvaros kanceliarijoje Vienoje, visi ligi vieno žurnalistai dėvėjo apsaugines kaukes. – Mes ir išsikapstysime iš krizės greičiau, jeigu visi ir toliau griežtai laikysis visų priemonių.“

Viso pasaulio vyriausybės pradeda suprasti, kad skausmingas socialinio bei ekonominio gyvenimo užvėrimas padeda pažaboti pandemiją ir kad greita reakcija pasiteisina. Labiausiai nukentėjusiose šalyse, tokiose kaip Italija ir Ispanija, karantinai buvo paskelbti vėliau ir neišvengiamai buvo griežtesni nei Austrijoje ir Danijoje, dar vienoje šalyje, kuri, kaip pranešama, jau svarsto tolesnius žingsnius atsivėrimo link. Jungtinei Karalystei ir Jungtinėms Valstijoms vis dar sunkiais sekasi sulėtinti ligos plitimą.

Austrijos vyriausybė

Austrijoje aktyvių „Covid-19“ atvejų skaičius sumažėjo trečią dieną iš eilės, pirmadienio rytą pasveikusiųjų buvo daugiau nei naujai užsikrėtusiųjų. Bendras naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius šalyje su 8,8 mln. žmonių siekė šiek tiek daugiau nei 12 000. Per parą iki pirmadienio mirė šešiolika žmonių, iš viso koronavirusas šalyje nusinešė 220 žmonių gyvybes.

Pacientų, kuriems prireikė intensyvios slaugos, skaičius per pastarąsias keturias dienas išliko stabilus ir siekė apie 250.

S. Kurzas, kuris yra sakęs, kad pokalbis telefonu su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahuy atvėrė jam akis ir leido suvokti rizikų mastą, nuolat baksnodavo pirštu į krizę šiaurinėje Italijoje, pietinėje Austrijos kaimynėje, kaip scenarijų, kurio būtina išvengti.

Gydytojai, dėl intensyvios terapijos skyrių bei plaučių ventiliatorių trūkumo turintys nuspręsti, kas gyvens, o kas ne, – siaubinga alternatyva jo siūlomoms priemonėms, kurios laikinai apribojo asmenines laisves ir kurios artimiausioje ateityje pasiteisins.

Sebastianas Kurzas

Rinkėjai tam pritaria. S. Kurzo konservatyvioji Liaudies partija ir jo jaunesnė koalicijos partnerė, Žalieji, nuomonių apklausose pagerino savo reitingus. Karantinui (atsisakant komendanto valandos kiaurą parą) leidžiant, pavyzdžiui, pasivaikščiojimus ar bėgiojimą parkuose, pritaria 83 proc. austrų, rodo „Gallup“ atlikta ir sekmadienį publikuota apklausa. Tik 28 proc. respondentų pritarė tokio pobūdžio priemonėms, kurių ėmėsi Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.

Austrija planuoja grįžti prie įprasto viešo gyvenimo palaipsniui. Iškart po Velykų savo parduotuves galės atidaryti smulkieji mažmenininkai, namų apyvokos prekių bei sodininkystės krautuvės. Jeigu situacija neblogės ir užsikrėtusiųjų bei aukų skaičius neaugs, po dviejų savaičių, gegužės pradžioje, šių mažmenininkų pavyzdžiu galės pasekti ir daugiau parduotuvių.

Mokyklos, restoranai bei viešbučiai ir dauguma paslaugas teikiančių įmonių savo veiklą atnaujins dar po dviejų savaičių.

Tačiau socialinio atstumo laikymosi taisyklės galios mažiausiai iki balandžio pabaigos, o reikalavimas dėvėti kaukes prekybos centruose papildytas reikalavimu jas dėvėti ir viešajame transporte.

S. Kurzas paragino austrus atsisakyti tradicinių Velykų švenčių su draugais ir šeimomis. Jis pabrėžė, kad palaipsnis karantino priemonių atsisakymas gali būti atšauktas.

„Tik todėl, kad skaičiai mažėja, pavojus dar nepraėjo, – sakė jis. – Jeigu skaičių dinamika bus teigiama, gegužės pirmąją bus žengtas kitas žingsnis. Jeigu ne, įjungsime staigiojo stabdymo stabdį.“

Pirmieji žingsniai ekonomikai atgaivinti:
Balandžio 14 d.: smulkios parduotuvės, namų apyvokos prekių bei sodininkystės krautuvės galės būti atidarytos.Kai kurie Vienos parkai atvers vartus lankytojams.
Socialinio atstumo laikymosi taisyklės tebegalioja; veido kaukės tampa privalomos viešajame transporte.
Gegužės 1-oji: visos kitos parduotuvės, prekybos centrai, kirpyklos galės atnaujinti veiklą.
Gegužės vidurys: tokie paslaugų sektoriai, kaip restoranai, viešbučiai, kosmetologai atvers duris lankytojams.
Mokyklos greičiausiai liks uždarytos iki bent gegužės vidurio.
Birželio pabaiga: uždegama žalia šviesa renginiams, tokiems kaip koncertai ir sporto varžybos.

Austrija savo atsakomosiomis priemonėmis prieš pandemiją paaukojo savo gerai subalansuotą biudžetą, nes vyriausybė atidėjo iki 10 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) vertės lėšas, kad padėtų darbuotojams ir įmonėms įveikti kilusius trikdžius.

Šalis „ėmėsi griežtų ir greitų priemonių viruso plitimui pažaboti“, teigė ING Groep NV“ ekonomistė Inga Fechner.

„Dabar Austrija yra pirmoji euro zonos valstybė, skelbianti apie karantino priemonių švelninimą. Jeigu Austrijos pasitraukimo iš karantino strategija pasiteisins, jos pavyzdžiu paseks ir kiti“, – pažymėjo ekonomistė.