Švedija nėra įvedusi tokių griežtų priemonių kaip kitos Europos šalys ir vietoje to ragina piliečius imtis atsakomybės laikytis gairių dėl socialinės distancijos.

Vyriausybė taip pat yra uždraudusi daugiau kaip 50 žmonių susibūrimus ir lankymąsi senelių namuose.

Tačiau pirmadienį ji pasiūlė įstatymo projektą dėl papildomų įgaliojimų, su kuriais be parlamento pritarimo galėtų riboti viešus susibūrimus ar uždaryti kompanijas.

„Švedija ir pasaulis yra rimtoje situacijoje dėl koronaviruso“, – sakoma sveikatos apsaugos ministrės Lenos Hallengren pareiškime.

„Matome poreikį galėti greitai veikti, jei situacijai to reikės, galiausiai kalbama apie žmonių gyvybių apsaugą“, – nurodė ministrė.

Kad įsigaliotų, įstatymo projektui dar turi pritarti parlamentas.

Pagal projektą papildomi įgaliojimai būtų suteikti trijų mėnesių laikotarpiui, bet opozicijos politikai reiškė susirūpinimą.

Konservatyvios Nuosaikiųjų partijos lyderis Ulfas Kristerssonas sakė, kad vyriausybė nesusidūrė su vilkinimu įvesdama esamas kovos su viruso plitimu priemones.

Jis pridūrė, kad pasiūlytame įstatymo projekte trūksta aiškių apibrėžimų, kaip galėtų būti naudojamasi papildomais įgaliojimais, ir kad jį priėmus būtų apeinamas parlamentas nesuteikiant jam galios anuliuoti sprendimus.

U. Kristerssonas pripažino skubių sprendimų poreikį krizės metu, bet sakė, kad priemonės taip pat turi turėti „demokratinį legitimumą“.

Švedija, kurios švelnesnės priemonės koronaviruso plitimui stabdyti buvo kritikuojamos ir šalies viduje, ir užsienyje, pirmadienį pranešė apie 7 206 COVID-19 atvejus ir 477 mirties atvejus. Tai kol kas palyginti mažesni skaičiai nei daugelyje kaimynių.

Vyriausybė praėjusią savaitę atmetė tvirtinimus, kad šalies atsakas yra neveiklumas, ir pareiškė, kad „Švedijoje gyvenimas nevyksta kaip įprasta“.