Švedija, kurios švelnesnės kovos su užkratu priemonės sulaukė kritikos tiek šalyje, tiek už jos ribų, sekmadienį pranešė apie 6 830 patvirtintų užsikrėtimo atvejų ir 401 mirusįjį – tai yra daug daugiau, palyginti savaite anksčiau užfiksuotais 3 700 atvejų ir 110 aukų.

Šie skaičiai iš tikrųjų gali būti dar didesni, nes dėl viruso tiriami tik hospitalizuojami pacientai ir ligoninių darbuotojai.

Kitaip nei šiaurinėse kaimynėse ir daugumoje kitų Europos valstybių, švedai tebegali laisvai judėti, nors jiems primygtinai rekomenduojama laikytis socialinio atstumo ir karantinuotis pasireiškus pirmiesiems COVID-19 simptomams.

Vyresniems nei 70 metų ir rizikos grupei priklausantiems žmonėms patariama vengti kontakto su aplinkiniais, o švietimo procesas vidurinėse mokyklose ir universitetuose buvo perkeltas į internetą.

Tačiau darželiai ir pradinės mokyklos, taip pat kavinės, restoranai ir parduotuvės tebeveikia.

Tarp griežtesnių šalyje paskelbtų priemonių yra draudimas rinktis didesnėmis nei 50 žmonių grupėmis, taip pat lankytis globos namuose.

Valdžia pastarosiomis dienomis vis labiau ragina švedus per Velykas likti namuose, siekiant sulėtinti infekcijos plitimą.

Ši šventė yra „metas, kai troškiame keliauti ir galbūt praleisti laiką su šeima ir draugais. Daugelis eina į bažnyčią “, kreipdamasis į tautą per televiziją pažymėjo karalius.

„Tačiau per šias Velykas dalis to bus neįmanoma. Turime su tuo susitaikyti. Turime dar kartą pagalvoti, pasiruošti likti namuose“, – kalbėjo monarchas.

74 metų karalius ir 75 metų karalienė Silvia, dėl jų amžiaus priskiriami rizikos grupei, izoliavosi į pietus nuo Stokholmo esančiuose Stenhamaro karališkuose rūmuose.

Sekmadienį paskelbti duomenys rodo, kad Švedijoje 352 iš 401 mirusių COVID-19 pacientų yra vyresni nei 70 metų gyventojai.

Trečdalis šalies savivaldybių pranešė apie patvirtintus arba įtariamus užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus globos namuose, pranešė visuomeninis radijas.

Ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas (Stefenas Liovenas) paragino švedus elgtis atsakingai siekiant apriboti viruso plitimą, visuomenės sveikatos apsaugos sistemos pareigūnams suabejojus ilgalaikio karantinavimo veiksmingumu.

Tuo metu kritikai ragino valdžią imtis griežtesnių priemonių.