Daugelyje šalių įvedus didelio masto karantino priemones ir visuomenėje padidėjus įtampai visame pasaulyje labai pagausėjo pranešimų apie šeiminį smurtą.

„Smurtas nėra apribotas mūšių laukais“, – sakoma A.Guterreso pranešime, paskelbtame praėjus kelioms dienoms po jo raginimo visame pasaulyje nutraukti kovos veiksmus ir susivienyti kovai su pandemija.

„Daugeliui moterų ir mergaičių didžiausia grėsmė kyla ten, kur jos turėtų būti saugiausios – jų pačių namuose“, – pabrėžė A. Guterresas JT išplatintuose pareiškime ir vaizdo įraše su subtitrais keliomis kalbomis.

„Pastarosiomis savaitėmis, kai išaugo ekonominis ir socialinis spaudimas bei baimė, pastebėjome siaubą keliantį buitinio smurto protrūkį visame pasaulyje“, – pridūrė organizacijos vadovas.

„Raginu visas vyriausybes nacionaliniu mastu rengiant atsaką į COVID-19 prioritetu laikyti smurto prieš moteris prevenciją ir atitaisymą“, – pažymėjo A. Guterresas.

Indija pranešė, kad per pirmąją savaitę, kai šalies mastu buvo įvesti gyventojų judėjimo suvaržymai, pranešimų apie šeiminį smurtą buvo užregistruota dvigubai daugiau nei įprasta, nurodė Nacionalinė moterų komisija.

Prancūzijoje tokių incidentų per pirmąją savaitę nuo karantino priemonių įvedimo pagausėjo trečdaliu, o Australija informavo apie 75 proc. pagausėjusias internetines paieškas, susijusias su pagalba šeiminio smurto aukoms.

A. Guterresas ragino įkurti vaistinėse ir būtiniausių prekių parduotuvėse perspėjimo apie krizę sistemas, taip pat rasti saugių būdų „moterims kreiptis pagalbos, nežinant jų skriaudėjams“.

„Kartu galime ir privalome užkirsti kelią smurtui visur – pradedant karo zonomis, baigiant žmonių namais, dirbdami, kad nugalėtume COVID-19“, – sakė JT vadovas ir palinkėjo „taikos šalyse – ir namuose – visame pasaulyje“.