Buvęs Vatikano iždininkas siekia, kad Teismas panaikintų jam skirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę už dviejų 13-mečių choristų lytinį išnaudojimą Melburno katedroje praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje.

G. Pellas, kadaise padėdavęs rinkti popiežius, yra aukščiausias Katalikų Bažnyčios pareigūnas, nuteistas už lytinius nusikaltimus prieš vaikus. Jis tvirtina, kad yra nekaltas.

2018 metų gruodį prisiekusieji pripažino 78 metų G. Pellą kaltu dėl penkių kaltinimų. Pernai rugpjūtį Viktorijos valstijos Apeliacinis teismas atmetė pirmą jo skundą.

Australijos Aukštasis Teismas gali atmesti kardinolo apeliacinį skundą, nurodyti teisti jį iš naujo arba visiškai panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį.

Verdiktas šioje itin daug dėmesio sulaukusioje byloje bus paskelbtas pustuštėje Brisbano teismo salėje, nes dėl koronaviruso taikomos socialinio atstumo priemonės draudžia didesnius nei trijų žmonių susibūrimus.

Tokia aplinka bus ryškus kontrastas ankstesniems šios bylos posėdžiams, sutraukdavusiems didžiules minias kardinolo palaikytojų ir smerkėjų, tarptautinių žiniasklaidos priemonių atstovų ir teisininkų.

Byla iš esmės grindžiama vienos dar gyvos G. Pello aukos liudijimais. Jis parodymus davė per uždarą teismo posėdį. Antrasis choristas 2014 metais mirė nuo narkotikų perdozavimo; nėra žinoma, kad jis būtų kalbėjęs apie lytinį išnaudojimą. Dėl teisinių priežasčių aukų vardai neskelbiami.

G. Pellas patylomis buvo atleistas iš pareigų visose aukščiausiose Bažnyčios institucijose, tačiau iš dvasininkų luomo nebuvo pašalintas.

Vatikanas anksčiau sakė, kad nepradės tyrimo dėl kardinolo elgesio, kol nebus išnaudotos visos teisinės gynybos priemonės.