Baltimorėje įsikūręs universitetas, kaupiantis duomenis apie koronaviruso atvejus visame pasaulyje, nurodė, kad Jungtinėse Valstijose patvirtinti mažiausiai 337 072 COVID-19 atvejai, 9 633 žmonės mirė.

Penktadienį JAV pranešta apie 1 169 aukas, šeštadienį – 1 344, o sekmadienį užfiksuotos 1 147 mirtys nuo koronaviruso.

Trumpas perspėja dėl laukiančios „sunkiausios COVID-19 savaitės“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo amerikiečius rengtis „labai siaubingam“ mirties nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui artimiausiomis dienomis.

Tuo metu mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius visame pasaulyje viršijo 60 tūkst.; Europa išlieka labiausiai pandemijos veikiamu regionu. Maždaug pusė visos žmonijos toliau gyvena vienokio ar kitokio karantino sąlygomis.

Šiuo metu pasaulyje patvirtinta daugiau kaip 1,2 mln. užsikrėtimo Kinijoje praėjusių metų pabaigoje atsiradusiu koronavirusu atvejų, o maždaug 65 tūkst. žmonių mirė, rodo Johnso Hopkinso universiteto skaičiai.

D. Trumpas sakė, kad Jungtinėse Valstijose prasideda „laikas, kuris bus labai siaubingas“, su „tam tikrais labai blogais skaičiais“. „Tai turbūt bus sunkiausia savaitė, – sakė jis Baltuosiuose rūmuose. – Bus daug mirčių.“

Tuo pačiu metu prezidentas pabrėžė, kad šalis, kur užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo 300 tūkst., negali būti uždaryta amžinai. „Mažinimo [priemonės] tikrai veikia, bet, vėlgi, mes nenaikinsime savo šalies, – sakė jis. – Kartojau tai nuo pradžių: vaistas negali būti blogesnis už problemą.“

Europoje nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 45 tūkst. žmonių. JK paskelbė naują rekordinį mirties atvejų vienos paros skaičių, kuris bendrą koronaviruso aukų skaičių šalyje padidino iki 4,3 tūkstančio. Užsikrėtimo atvejų JK yra beveik 42 000.

Pandemija smarkiai veikia pasaulio ekonomiką, labai kenčia verslas, žmonės priversti likti namie, kad padėtų stabdyti viruso plitimą. Vyriausybės parengė didžiules, beprecedentes ekonomikos skatinimo programas, bet ekonomistai perspėja, kad krizė galėtų padidinti skurdą milijonams žmonių netekus darbo.

Neturtingos ekonomikos, tokios kaip Irakas, laikosi sunkiai, labdaros organizacijos ir savanoriai rengiasi tiekti maistą neturtingiesiems.

„Tai pavojingiau už „Daesh“, – sakė irakiečių savanoris Mustafa Issa, paminėdamas džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), kuri 2014 metais buvo užėmusi trečdalį šalies teritorijos.


Koronaviruso epidemijos apimtos JAV ruošiasi „Perl Harboro momentui“

JAV gubernatoriai sekmadienį paragino Baltuosius rūmus pateikti nacionalinę strategiją prieš sparčiai plintančią koronaviruso epidemiją, daugėjant pacientų mirčių ir sveikatos apsaugos tarnyboms perspėjus, kad ateinanti savaitė gal tapti panaši į „Perl Harboro momentą“.

Jungtinėse Valstijose mirė jau beveik 10 tūkst. žmonių, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19. Epidemijos epicentru šalyje tapusioje Niujorko valstijoje kelias pastarąsias dienas per parą mirdavo po kelis šimtus žmonių, o ligoninės ruošiasi naujų infekuotų pacientų antplūdžiui.

Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto (NIAID) direktorius Anthony Fauci perspėjo apie gresiančią padėties „eskalaciją“ ir sakė, kad amerikiečiams reikėtų ruoštis „blogai savaitei“.

„Nepasakysiu, kad suvaldėme padėtį. Tai būtų klaidingas pareiškimas“, – televizijai CBS sekmadienį sakė A. Fauci.

JAV vyriausiasis gydytojas Jerome'as Adamsas pasiuntė dar niūresnį perspėjimą.

„Kalbant atvirai, daugumai amerikiečių ši savaitė bus sunkiausia ir liūdniausia per jų gyvenimą“, – jis sakė televizijai „Fox News“.

„Tai bus mūsų Perl Harboro momentas, mūsų Rugsėjo 11-osios momentas – tik jis nebus lokalizuotas“, – pabrėžė J. Adamsas.

Didžiojoje šalies dalyje gyventojams yra nurodyta likti namuose, bet devynios valstijos karantino dar nėra įsivedusios, o federalinė vyriausybė atsisakė paskelbti reikalavimą įvesti suvaržymus visos valstybės mastu.

J. Adamsas atkreipė dėmesį, kad devynios valstijos, dar nepaskelbusios karantino, yra šaliai gyvybiškai svarbios maisto produktų gamintojos.

Vis tik jis prašė valstijų lyderius paraginti gyventojus ateinančias 7–10 dienų likti namuose.

„Tunelio gale pasimatys šviesa, jeigu visi atliks savo vaidmenį“, – pabrėžė vyriausiasis gydytojas.

Sekmadienio vakarą Baltieji rūmai stengėsi pabrėžti pažangą šioje kovoje, įskaitant planus išsiųsti šimtus tūkstančių apsauginių kaukių Niujorko valstijos apygardoms, bet negalėjo paneigti, kad priešakyje laukia sudėtingos savaitės.

„Visi žinome, kad turime pasiekti tam tikrą tašką, ir šis taškas bus šiurpus mirčių atžvilgiu“, – per spaudos konferenciją sakė prezidentas Donaldas Trumpas.

Kreivės plokštėjimas?

Labiausiai paveiktoje Niujorko valstijoje koronavirusinės infekcijos aukų skaičius išaugo iki 4 159, sekmadienį pranešė gubernatorius Andrew Cuomo. Ankstesnę dieną mirties atvejų skaičius buvo 3 565.

Tai buvo pirma diena, kai naujų mirčių buvo mažiau, palyginti su ankstesne para. Šeštadienį buvo užfiksuotas rekordinis mirčių per 24 valandas skaičius – 630.

Visgi A. Cuomo žurnalistams sakė, jog dar anksti daryti kokias nors išvadas.

Pasak jo, Niujorke COVID-19 pikas gali būti pasiektas per savaitę. Tačiau gubernatorius pabrėžė, jog neaišku, ar pasiekus lūžio tašką naujų COVID-19 atvejų skaičius greitai ims mažėti, ar sergamumo kreivė suplokštės ir išsilaikys ilgesnį laiką.

Valstijoje iki šiol nustatyti 122 031 koronavirusinės infekcijos atvejis – maždaug dešimtadalis visų registruotų pasaulio atvejų.

A. Cuomo sakė, jog siekia, kad iš ligoninių, kurios sunkiai susidoroja su pacientų antplūdžiu, ligoniai būtų nukreipiami į kitas įstaigas, turinčias didesnių pajėgumų ir daugiau įrangos.

„Negaliu pasakyti ligoninei: „Atsiųsiu jums visas reikalingas priemones, visus jums reikalingus [dirbtinės plaučių] ventiliacijos aparatus“. Mes tiesiog jų neturime, – sakė gubernatorius. – Jums teks vykti kitur.“

A. Cuomo sakė, kad vis dar neužtikrinamas spartus testavimas yra labai svarbus siekiant, kad „gyvenimas grįžtų į normalias vėžes“. Jis taip pat pakartojo raginimą padėti Niujorkui gauti iš kitų valstijų ir valstybės rezervo būtinos įrangos, įskaitant dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus.

A. Cuomo pažadėjo, kad atsidėkos už paslaugą, virusui išplitus kitose valstijose, įskaitant Naująjį Džersį, Mičiganą, Luizianą, tampančius naujais koronaviruso protrūkio židiniais. Anot gubernatoriaus, Niujorkas šioms valstijoms galės pasiūlyti strategines kovos gaires.

„Reikalinga visų pagalba“

Per sekmadienio ryto pokalbių laidų maratoną kitų valstijų gubernatoriai reiškė susirūpinimą, kad D. Trumpo administracija nepasiūlė vieningo plano.

„Dėl fakto, kad neturime nacionalinės strategijos su bendra politika visai šaliai vietoje padrikų veiksmų, kurie priklauso nuo to, kas yra gubernatorius, mano požiūriu, sukuriama pavojingesnė situacija, kai COVID-19 [protrūkis] tęsis ilgiau ir susirgs daugiau žmonių“, – televizijai „Fox News“ sakė Mičigano gubernatorė demokratė Gretchen Whitmer.

„Mes ne priešai vieni kitiems, – kalbėjo ji. – Priešas yra COVID-19. Reikalinga visų pagalba, pradedant federaliniu lygiu ir baigiant valstijų bei vietos lygiais.“

Savaitgalį D. Trumpas ne kartą pabrėžė, kad šalis, kur užsikrėtimo atvejų skaičius perkopė 330 tūkst., negali būti uždaryta amžinai. Jis toliau laikosi pozicijos, kad pačios valstijos turi skelbti savo epidemijos poveikio mažinimo strategijas ir įsakus dėl karantino.

Ilinojaus valstijos gubernatorius demokratas Jay'us Robertas Pritzkeris pažėrė aštrios kritikos D. Trumpo administracijai, kad ši neparuošė šalies kovai su infekcijos protrūkiu ir virusas smogė Jungtinėms Valstijoms taip pat, kaip Europai ir Kinijai.

„Jeigu jie vasarį būtų pradėję gaminti ventiliatorius, ruoštis pandemijai, neturėtume tokių problemų, su kuriomis susiduriame dabar, ir, kalbant atvirai, mirtų gerokai mažiau žmonių“, – sakė jis CNN.

D. Trumpas vėliau vykusioje spaudos konferencijoje apkaltino Ilinojaus gubernatorių, kad šis „visuomet skundžiasi“.