Kruizinio laivo „RGCS Resolute“ keleivių teigimu, Venesuelos patruliuojantis laivas nurodė kruiziniam laivui plaukti į Venesuelą, paleido kelis šūvius ir galiausiai tyčia trenkėsi į jį, praneša thedrive.com.

„RGSC Resolute“ korpusas – itin tvirtas, pritaikytas plaukti per ledus, taigi susidūrimas baigėsi neatitaisoma žala kariniam laivui „Naiguata“.

Venesuelos gynybos ministerija kaltina dėl susidūrimo kruizinį laivą. Ministerija nepranešė, kad karinis laivas nuskendo, bet greitai pasirodė daug pranešimų apie karinio laivo nuskendimą, skelbė thejerusalempost.com.

Kaip rašo žiniasklaidos leidiniai ispanų klaba, autokratinis Venesuelos lyderis Nicolasas Maduro po praėjusį pirmadienį įvykusio susidūrimo prakalbo apie piratavimą ir terorizmą.

„Tai tas pats, lyg 100 kg sveriantis boksininkas sumuštų mokinį boksininką“, – sakė N. Maduro ir pareiškė, kad užpuolikas – kruizinis laivas.

Laivas „Resolute“ plaukioja su Portugalijos vėliava, o jį pastatė Vokietijos kompanija „Columbia Cruise Services“. Girdisi nuomonių, kad laivų susidūrimas susijęs su neseniai kilusiu diplomatiniu ginču tarp Venesuelos ir Portugalijos, rašo thedrive.com.

Kompanijos „Columbia Cruise Services“ pranešime rašoma, kad kruizinis laivas tarptautiniuose vandenyse patyrė Venesuelos karinio laivo agresiją.

„Kai įvyko šis atsitikimas, kruizinis laivas „RCGS Resolute“ jau visą dieną dreifavo palei salos krantą ir laukė įprasto techninio patikrinimo, po kurio turėjo plaukti į Vilemstadą (Kiurasao sala). Neilgai trukus po vidurnakčio prie kruizinio laivo priplaukė Venesuelos karinio jūrų laivyno laivas ir per radiją pasiteiravo „RCGS Resolute“ buvimo priežasties“, – rašoma pranešime.

123 m ilgio kruizinis laivo „RCGS Resolute“ tonažas tuo metu buvo apie 8 445 tonos. 1991 m. birželį baigtas statyti laivas skirtas kruizams po Antarkties vandenyno regioną, taigi jo korpusas labai tvirtas, kad galėtų plaukti per ledynus.

80 m ilgio „Naiguata“ – patrulinis pakrantės sargybos laivas, jo tonažas – 1 720 tonų. „Naiguata“ – trečias tokios klasės Venesuelos laivas, jis pradėjo plaukioti nuo 2011 m.

Kaip toliau rašoma laivų statytojos pranešime, karinis laivas daužė dešinįjį laivo bortą, siekdamas pasukti kruizinio laivo priekį į Venesuelos teritorinius vandenis.

„Resolute“ patyrė minimalius nuostolius, tinkamumas plaukioti jūromis nenukentėjo, o karinis laivas patyrė didelės žalos, kontaktuodamas su (vadinamosios) ledo klasės ekspedicijų kruizinio laivo „Resolute“ išgaubtu bortu ir į jį ėmė tekėti vanduo“, – rašoma pranešime.

Ispanų laivų statybos kompanija „Navantia“ pastatė visus „Guaicamacuto“ klasės laivus ir statė jau ketvirtą „Comandante Eterno Hugo Chavez“ (liet. „Amžinasis vadas Hugo Chavezas“). Kompanija sustabdė velionio Venesuelos lyderio vardu pavadinto laivo statybas, kai 2019 m. sausį Venesueloje prasidėjo politinė krizė, kuri tęsiasi iki šiol.