Koronavirusas rengiasi smogti Ukrainai, vienai skurdžiauių Europos šalių. Kaip rašo nationalinterest.org, jis gali sužlugdyti šalies ekonomiką ir vyriausybę.

Recesiją numato dauguma prognozių. Net ir geriausiu atveju prognozuojama infliacija, daugybė netekusių darbo ir ekonomikos smukimas nuo 5 iki 10 proc.

Valdžios priekyje yra buvęs aktorius ir pramogų verslo atstovas Volodymyras Zelenskis, kuris dar kovo 4-ąją pakeitė vieną šalies premjerą kitu. Vyriausybės pertvarka neabejotinai atsispindėjo vertybinių popierių biržose. Dabar Ukrainos grivina krenta, o tarptautinė finansų rinka Ukrainai jau užsivėrė. Šaliai reikalingi beveik 10 milijardų dolerių (maždaug 9,1 milijardo eurų) iš Tarptautinio valiutos fondo, tačiau neaišku, ar Ukrainos parlamentas atitiks banko reikalavimus.

Akivaizdu, kad situacija tampa nepavydėtina: Ukraina neišvengiamai artėja prie didžiulės katastrofos.

Pietų Ukrainos ligoninės turi 130 plaučių ventiliavimo aparatų keturiems milijonams žmonių. 40 iš jų dabar yra naudojami intensyvios terapijos skyriuose, vadinasi, kai COVID-19 pratrūks visa jėga, bus galima panaudoti tik 90 iš jų.

Koronavirusas Ukrainoje

„Ligoninės yra visiškai nepasirengusios“, – nusivylusiai atsidūsta Andrejus Stavniceris, vienas iš kompanijos, valdančios didžiausią privatų uostą Ukrainoje, savininkų.

A. Stavniceris, kaip visi šneka, yra jaunas ir sąžiningas verslininkas. Jam paskirtas nepavydėtinas darbas, kurio jis pats niekada neieškojo. Ukrainos prezidentas paskyrė jį vadovauti darbams siekiant artėjančiai koronaviruso krizei parengti Odesos sritį – regioną, besiribojantį su Moldova ir Juodąja jūra.

Kol kas Ukrainoje (balandžio 3 d. duomenimis) patvirtinti 942 koronaviruso atvejai ir 23 mirtys, tačiau testai vis dar atliekami retai, tad tikrasis problemos mastas kol kas nėra žinomas.

Bendras vaizdas iš tiesų yra niūrus. Ukraina iš viso 44 mln. gyventojų turi 6 tūkst. plaučių ventiliavimo aparatų. Palyginimui: Vokietija, kurioje yra 82 mln. gyventojų, turi 25 tūkst. aparatų ir užsakė dar 10 tūkst. papildomų. Ukrainos sveikatos priežiūros sistema, švelniai tariant, yra silpna ir pakrikusi. Apie ją girdėti daug siaubingų istorijų – pradedant kyšiais ir baigiant būtinybe atsinešti švarų švirkštą.

A. Stavniceris pasakoja, kad kai į Odesą buvo atvežti COVID-19 testai, regiono valdžia ėmė dėl jų peštis ir kovoti tarpusavyje. Nėra jokio koordinavimo, o taisyklės greitai keičiasi, aiškina A. Stavniceris.

Ekspertų prognozės rodo, kad visa jėga COVID-19 pratrūks po trijų savaičių, bet apsaugos priemonių atsargų spintos jau dabar yra tuščios. Nepaprastai trūksta vienkartinių pirštinių, kaukių, plaučių ventiliavimo aparatų ir deguonies kaukių. Be to, šalyje yra daug vyresnio amžiaus gyventojų, kuriems virusas yra žymiai pavojingesnis.

Koronavirusas Ukrainoje

Ukrainos sveikatos ministras Ilja Emecis išreiškė keistą perspėjimą, kad „visi pensininkai išmirs“. Galiausiai kovo 30 d. Ukrainos parlamentas jį atleido. Buvusi sveikatos ministrė, Jungtinėse Valstijose išsilavinimą įgijusi gydytoja Ulana Suprun, priešingai, nesutiko su tokiu požiūriu ir mėgino visus nuraminti.

„Senyvo amžiaus žmonių mirtingumas negali būti 100 proc. Kinijoje susirgo 5 proc. žmonių, Italijoje - 8 proc., Pietų Korėjoje – mažiau nei 1 proc. Tad ministras klydo“, – „Ukrainskaja Pravda“ sakė U. Suprun.

Nukrypstant nuo gydytojų ginčų, vis vien akivaizdu, kad pandemija smarkiai smogs Ukrainai. Vyriausybė jau uždarė oro uostus, sustabdytas viešasis transportas. Darbas iš namų tiems, kurie gali taip dirbti, jau tapo įprastu dalyku.

Tačiau tokios atsargos priemonės gali būti taikomos ribotą laiką. Neseniai atlikta internetinė apklausa parodė, kad tik 27 proc. ukrainiečių turi pakankamai santaupų, jog išgyventų daugiau nei mėnesį, jei vyriausybė paskelbtų griežtą karantiną.

Koronavirusas Ukrainoje

Tai yra didžiausia Ukrainos problema. Pasak Ukrainos pramonės ir prekybos rūmų vadovo Genadijaus Čižikovo, maždaug nuo 500 iki 700 tūkst. ukrainiečių jau neteko darbo dėl koronaviruso. Jo skaičiavimai rodo, kad šis skaičius per artimiausias kelias savaites gali išaugti penkis kartus.

Valdžios institucijoms ir verslui bandant sukaupti taip reikalingų atsargų, A. Stavniceris taip pat nerimauja dėl sukčiavimo.

Charkove, antrajame pagal dydį Ukrainos mieste, COVID-19 testų buvo užsakyta iš Kinijos. Kai jie atkeliavo, pareigūnai suprato, kad šie testai yra tinkami tik įprastam gripui nustatyti.

Nepaisant šių labai rimtų problemų, bendras vaizdas nėra vien juodas.

Kompanijos nori prisidėti ir pagelbėti, sako Andy Hunderis, Amerikos pramonės ir prekybos rūmų Ukrainoje vadovas.

Be to, pačioje Ukrainoje taip pat gali būti išeičių. Šalis gamindavo plaučių ventiliavimo aparatus, tačiau juos gaminusios kompanijos veikla sustojo. Aivaras Abromavičius, valstybinės gynybos pramonės įmonės „Ukroboronprom“ vadovas, sako, kad pavyko gauti šių aparatų specifikacijas ir perduoti jas privačioms kompanijoms.

Prisideda ir kitos kompanijos. „Novator“ siuva kaukes ir pažadėjo per kitą savaitę pagaminti 100 tūkst. vienetų, sako A. Abromavičius.

Be to, Ukraina turi talentų. Šalyje netrūksta išmanančių inžinerijos ir mokslo sritis. Ukrainiečiai taip pat pratę viską gaminti patys. Jeigu valdžia negali tiekti plaučių ventiliavimo aparatų ir apsauginių priemonių, paprasti ukrainiečiai ims daryti tą savarankiškai.

Kol kas, kol ukrainiečiai pradeda ruoštis blogiausiam, mokslų daktarė ir buvusi sveikatos ministrė U. Suprun ragina laikytis atstumo ir dažnai plauti rankas, tačiau pataria vengti paranojos.

Norintiems prisidėti, U. Suprun rekomenduoja aukoti nevyriausybinei organizacijai „Pacienti Ukraini“, pasižyminčiai nepriekaištinga reputacija. Ši organizacija veikia visoje šalyje ir aprūpina gydytojus apsauginėmis priemonėmis bei kita skubiai reikalinga įranga.

„Mes išgyvename dar tik epidemijos Ukrainoje pradžią“, – taikliai pastebi U. Suprun. Kaip situacija klostysis toliau, bus matyti.