„Leiskite paaiškinti. Tai turi būti veido apdangalas. Tai gali būti šalikas. Tai gali būti kažkas, ką susikursite patys namuose. Tai gali būti skarelė", – žurnalistams sakė B. de Blasio.

„Tai nebūtinai turi būti profesionali chirurginė kaukė. Tiesą sakant, mes nenorime, kad naudotumėte tokias kaukes, kokių reikia mūsų pirmosios pagalbos teikėjams, kurių reikia mūsų sveikatos priežiūros darbuotojams. Nenaudokite jų", – pridūrė jis.

Niujorkas yra mirtino COVID-19 protrūkio epicentras Jungtinėse Valstijose.

Pasak mero kanceliarijos, mieste užregistruota beveik 50 000 patvirtintų užsikrėtimo atvejų, įskaitant 1 562 mirties atvejus.

Penktadienio rytą JAV iš viso buvo užfiksuota daugiau nei 245 000 užsikrėtimo atvejų ir daugiau nei 6 000 mirčių, rodo Johnso Hopkinso universiteto skelbiami duomenys.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas žurnalistams savo kasdieniame Baltųjų rūmų pranešime spaudai apie koronavirusą teigė nesvarstęs įvesti reikalavimo, kad būtų privaloma užsidengti veidą visiems amerikiečiams.

„Pavyzdžiui, jei žmonės nori dėvėti kaukes, jie gali jas dėvėti. Jei žmonės nori naudoti šalikus, kuriuos daugelis turi, jie gali“, – teigė D. Trumpas.

„Daugeliu atvejų šalikai yra geresni. Jie yra storesni. Priklausomai nuo audinio, jie yra storesni", – sakė jis.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as pridūrė, kad Ligų kontrolės ir prevencijos centrai artimiausiomis dienomis išleis oficialias kaukių dėvėjimo gaires.

Tačiau Baltųjų rūmų reagavimo į koronavirusą koordinatorė Deborah Birx teigė, kad žmonėms svarbu nemanyti, jog kaukės pakeičia socialinio atstumo laikymąsi ar rankų plovimą.

„Mes nenorime, kad žmonės turėtų netikrą apsaugos jausmą, – sakė ji. – Kaukės yra tik priedas.“
Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas ketvirtadienį pateikė panašias rekomendacijas kaip B. de Blasio, tačiau pabrėžė, kad kaukės nepakeičia socialinio atstumo laikymosi.

„Dėvėti veido apdangalą yra geras ir pageidautinas dalykas kartu su fiziniu atsiribojimu ir buvimo namuose tvarka“, – tvirtino jis.

Šiuo metu daugiau nei trys ketvirtadaliai amerikiečių susiduria su įvairiais judėjimo apribojimais, įskaitant niujorkiečius, kuriems liepta nepalikti savo gyvenamosios vietos, nebent tai būtų absoliučiai būtina.