Dvi partijos veikiausiai galėtų palenkti daugiau rinkėjų „dabartinėje... konfliktams palankioje“ padėtyje, interviu naujienų žurnalui „Tichys Einblick“ sakė vienas iš partijos lyderių Joergas Meuthenas.

„Visi žino, kad dėl „Sparno“ ir jo šalininkų mes netenkame daug balsų konservatorių stovykloje“, – sakė jis trečiadienį išspausdiname interviu.

Tačiau kitas AfD lyderis Alexander'as Gaulandas ketvirtadienį pareiškė, kad dvi partijos veikiau susilpnins nei sustiprins viena kitą.

„Joergo Meutheno mintys nėra labai konstruktyvios, jos labai apolitiškos“, – pareiškė A. Gaulandas, kurio žodžius citavo Vokietijos naujienų agentūra DPA.

Apie 7 000 narių turinčios „Der Fluegel“ vienas iš įkūrėjų AfD įstatymų leidėjas Bjoernas Hoecke anksčiau išprovokavo pasipiktinimą savo pareiškimais, nukreiptais prieš Vokietijos branginamą nacių nusikaltimų atminties kultūrą.

B. Hoecke taip pat kritikavo J. Meutheno žodžius socialiniame tinkle „Facebook“, pavadindamas juos „kvailais ir neatsakingais“.

„Diskusijos apie mūsų partijos padalinimą į vakarinę ir rytinę AfD, į „Sparno“ ir „ne Sparno“ AfD, yra nereikalingos“, – parašė B. Hoecke.

Kovo mėnesį AfD pranešė, kad nusprendė išformuoti savo radikaliąją frakciją, Vokietijos žvalgybos tarnyboms pradėjus stebėti šią grupę.

Pasak žvalgybos pareigūnų, „Sparnas“ pažeidė „demokratinės tvarkos esminės taisykles, žmogiškąjį orumą, demokratiją ir įstatymų viršenybę“.

AfD, įkurta 2013 metais kaip protesto judėjimas prieš euro valiutą, per pastaruosius septynerius metus smarkiai išaugo ir dar labiau pakrypo į dešinę. Partija į savo pusę palenkė didelę dalį rinkėjų, nepatenkintų vyriausybės migracijos politika.

AfD dabar yra didžiausia opozicijos partija Vokietijos žemuosiuose parlamento rūmuose Bundestage.

Tačiau partija sulaukė kritikos dėl antiimigrantiškų nuotaikų kurstymo po to, kai Vokietijoje pastaraisiais mėnesiais buvo įvykdytos kelios dešiniųjų ekstremistų atakos.

Paramą AfD taip pat sumažino prasidėjusi koronaviruso krizė, atnešusi didesnį rinkėjų palaikymą kanclerės Angelos Merkel konservatoriams.

Kovo pabaigoje paskelbti visuomenės apklausos rezultatai rodo, kad AfD partijos populiarumas per savaitę nukrito dviem procentiniais punktais ir siekia devynis procentus. Palyginus su 2017 metų rinkimų rezultatais, partiją palaikančių rinkėjų dalis sumažėjo beveik keturiais procentiniais punktais.