Rinkimų rezultatai bus paskelbti šį savaitgalį.

Leiboristų partijos nariai, kurių, kaip manoma, yra daugiau nei pusė milijono, iki 11 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku turėjo atiduoti savo balsą už, kas, jų nuomone, verčiausią kandidatą perimti partijos vairą ir formuoti tolesnę partijos politiką.

Lyderio rinkimų maratonas prasidėjo sausio mėnesį, Leiboristų partijai patyrus triuškinamą pralaimėjimą gruodį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose. Tačiau balsavimą pastarosiomis savaitėmis aptemdė prasidėjusi koronaviruso epidemija.

Rinkimų favoritu laikomas partijos atstovas „Brexito“ klausimais Keiras Starmeris.

Jį palaiko dauguma Leiboristų partijos parlamentarų ir kai kurios didžiausios profesinės sąjungos.

K. Starmerio pagrindinė varžovė yra J. Corbyno šalininkė ir atstovė verslo klausimais Rebecca Long-Bailey, žadanti laikytis savo pirmtako užsibrėžto socialistinio kurso.

Jai pavyko užsitikrinti įtakingos kairiojo sparno aktyvistų grupės „Momentum“, 2015 metais susiformavusios iš J. Corbyno rėmėjų, palaikymą.

Nors trečioji kandidatė parlamentarė Lisa Nandy pateko į paskutinį leiboristų vadovo rinkimų ratą, tačiau jos galimybės laimėti yra menkos.

2015-aisiais leiboristų lyderiu išrinktas J. Corbynas, veteranas socialistas, partiją pastebimai pakreipė į kairę. Jis pranešė, kad traukiasi iš savo posto, kai jo vadovaujami leiboristai rinkimuose pasirodė blogiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Per vaizdo konferenciją su savo rinkimų kampanijos organizatoriais ir savanoriais ketvirtadienį K. Starmeris sakė, kad jo pergalė reikštų 120 metų partijos prisikėlimą.

Paskutinį kartą leiboristai buvo valdžioje 1997–2007 metais, kai vyriausybei vadovavo Tony Blairas, o vėliau – dar iki 2010 metų, kai jį pakeitė finansų ministras Gordonas Brawnas.

„Turime progą atgaivinti mūsų partiją ir mūsų judėjimą, o dar svarbiau – galimybę sugrąžinti Leiboristų partiją į valdžią, ten, kur ji turi būti“, – kalbėjo K. Starmer.

„Šeštadienį žengsime didelį didelį žingsnį to link“, – pridūrė jis.

Nuo vasario 21 dienos, kai po kruopščios parlamento leiboristų atrankos kandidatų į partijos lyderius skaičius sumažėjo iki trijų, rinkimai vyko balsuojant paštu.

Dėl COVID-19 pandemijos paskelbtų reikalavimų laikytis socialinės distancijos, partija atšaukė iškilmingą nugalėtojo paskelbimo renginį.

Rinkimų rezultatai bus paskelbti interneto svetainėje šeštadienį 9 val. 45 min. Grinvičo laiku. Kiekvienas iš kandidatų yra jau paruošęs savo pergalės kalbos įrašą.

Po konservatorių lyderio Boriso Johnsono triumfo gruodžio mėnesio rinkimuose kiti visuotiniai rinkimai numatyti po beveik penkerių metų.