A. O. S. Sheikho advokatas Khawja Naveedas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo klientui bausmė buvo sušvelninta iki septynerių metų kalėjimo. Kadangi nuteistasis sėdi kalėjime nuo 2002 metų, jis turėtų būti paleistas, bet teismas atitinkamo įsakymo dar nepaskelbė, nurodė teisininkas.

Prokurorai kol kas nekomentuoja teismo sprendimo dėl mirties bausmės panaikinimo.

38-erių D. Pearlas, vadovavęs leidinio „The Wall Street Journal“ redakcijai Pietų Azijoje, 2002 metais Karačyje buvo pagrobtas ir nužudytas. Tuo metu žurnalistas dirbo su istorija apie islamistų kovotojus.

Beveik po mėnesio JAV konsulatui tame mieste buvo pristatytas žiaurus vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip D. Pearlui nukertama galva.

A. O. S. Sheikhas buvo suimtas 2002 metais, antiteroristinis teismas jam skyrė mirties bausmę. Dar trims kaltinamiesiems teismas skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmes.

2011 metų sausį Džordžtauno universiteto „Pearl Project“ paskelbė ataskaitą, kurioje paskelbta, kad žurnalisto mirties tyrimas parodė, jog už D. Pearlo nužudymą buvo nuteisti ne tie asmenys.

Tam tyrimui vadovavo D. Pearlo draugė ir buvusi kolegė iš „The Wall Street Journal“ Asra Nomani bei vienas Džordžtauno universiteto profesorius. Jie tvirtino, kad žurnalistą nužudė ne A. O. S. Sheikhas, o 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių sumanytojas Khalidas Sheikhas Mohammedas.

Kh. Sh. Mohammedas, kurį JAV pareigūnai dažnai įvardija tiesiog KSM, buvo sulaikytas 2003 metais Pakistane. Jis laikomas JAV kariškių administruojamame kalėjime Gvantaname Kuboje.

Vienas amerikiečių psichologas, apklausęs KSM, sakė, kad kalinys jam prisipažino nukirtęs galvą D. Pearlui.