Antradienį susitikę abiejų šalių atstovai trečiadienį turėtų surengti dar vieną susitikimą, kurį stebės Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK), paskelbė Afganistano Nacionalinio saugumo tarybos biuras socialiniame tinkle „Twitter“.

„Abi šalys surengė tiesiogines derybas dėl Afganistano nacionalinių gynybos ir saugumo pajėgų narių bei Talibano belaisvių paleidimo“, – paskelbė taryba.

Tai pirmas atvejis po 2001 metais surengtos JAV vadovaujamos invazijos, kai radikalūs islamistai buvo pakviesti į Kabulą tiesiogiai susitikti su vyriausybės pareigūnais.

Abiejų šalių atstovai anksčiau buvo aptarę apsikeitimo belaisviais klausimą per vaizdo konferenciją.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „techninė komanda“ nuvyko į Kabulą, kad palengvintų apsikeitimą belaisviais, o ne rengtų papildomas derybas.

„Turėtų būti paleidžiami belaisviai, kurių pavardės yra sąraše... todėl mūsų techninė komanda yra čia... Tai nėra derybos, ir čia nebus jokių politinių diskusijų“, – nurodė Z. Mujahidas.

Belaisviai paleidžiami pagal taikos susitarimą, kurį vasario pabaigoje pasirašė Talibanas ir JAV. Susitarimu vyriausybė raginama paleisti 5 tūkst. talibų, o Talibanas turėtų paleisti tūkstantį vyriausybės pareigūnų ir karių.

Pagal susitarimą Jungtinės Valstijos pradėjo savo kariuomenės išvedimo iš Afganistano procesą, siekdamos iki kitų metų sugrąžinti namo visus 13 tūkst. karių. Talibai savo ruožtu įsipareigojo kovoti su kitomis sukilėlių grupuotėmis, įskaitant džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“.

Pasak apžvalgininkų, paleidžiamų į nelaisvę patekusių talibų ir vyriausybės pajėgų didelis skaičių skirtumas yra tik vienas iš JAV sudarytos sutarties aspektų, rodantis, kad sutartis Talibanui yra palankesnė.

Apsikeitimas belaisviais turėjo įvykti kovo 10 dieną. Tuo metu turėjo prasidėti ir Talibano ir afganistaniečių vyriausybės derybos.

Tačiau Kabule prasidėjus naujoms politinėms kovoms, belaisvių paleidimo klausimas buvo atidėtas.