Tuo metu iraniečių prezidentas Hassanas Rouhani pareiškė, kad Vašingtonas praleido progą pasinaudoti „istorine galimybe“ panaikinti šiitiškai respublikai taikomas sankcijas.

Įtampa tarp abiejų nesutaikomų priešių paaštrėjo, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) užpernai išvedus savo šalį iš istorinio daugiašalio branduolinio susitarimo ir sugrąžinus Teheranui skaudžias sankcijas.

Iranas ne kartą ragino Vašingtoną keisti savo politiką, kuriai nepritaria ir JAV sąjungininkai, ypač prasidėjus COVID-19 pandemijai.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras sakė, kad dabar COVID-19 aukų skaičius siekia 3 036.

Pasak K. Jahanpouro, per pastarąją parą nustatyti dar 2 987 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, o bendras COVID-19 atvejų skaičius yra 47 593.

Pareigūno teigimu, 15 473 ligoninėse gydyti COVID-19 pacientai jau pasveiko.

„Tai buvo geriausia, istorinė galimybė amerikiečiams pakeisti savo klaidingą kelią ir bent kartą parodyti savo valstybei, kad jie nėra nusistatę prieš Irano žmones“, – per televiziją transliuotame ministrų kabineto posėdyje kalbėjo H. Rouhani.

Jie „neišmoko savo pamokos net susiklosčius šiai sunkiai padėčiai pasaulyje“, pabrėžė prezidentas.

„Tai humanitarinis klausimas. Niekas nebūtų jų apkaltinęs išsižadėjimu", - kalbėjo jis.

JAV baudžiamosios priemonės formaliai netaikomos vaistams ir medicinos įrangai, bet tokių prekių įsigijimą dažnai blokuoja bankai, nenorintys turėti reikalų su Iranu, nes bijo pažeisti sankcijų režimą.

Tokios valstybės kaip Azerbaidžanas, Didžioji Britanija, Japonija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kataras, Kinija, Prancūzija, Rusija, Turkija ir Vokietija pristatė Iranui medicinos pagalbos siuntų.

Europos šalys taip pat išsiuntė medicinos atsargų Iranui, vykdydamos pirmąjį sandorį pagal „Instex“ finansavimo mechanizmą, sukurtą Amerikos sankcijoms apeiti, antradienį patvirtino Vokietija.

Nuo dienos, kai Londonas, Paryžius ir Berlynas paskelbė apie „Instex“ sukūrimą, praėjo daugiau nei metai, todėl delsimas ją naudoti privertė Teheraną suabejoti Europos vyriausybių pasiryžimu taikyti šį mechanizmą, nepaisant D. Trumpo administracijos pozicijos.