„Aš pavargau atsilikti nuo šio viruso. Mes atsiliekame nuo šio viruso nuo pat pirmos dienos“, – spaudos konferencijoje sakė gubernatorius A. Cuomo. „Mes nepakankamai įvertinome šį virusą. Jis galingesnis, pavojingesnis, nei tikėjomės", – teigė A. Cuomo.

Užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius Niujorke išaugo iki 75 795, o mirčių skaičius per naktį padidėjo beveik 30 proc., iki 1 550, sakė A. Cuomo ir įspėjo, kad valstija ligos piko dar nepasiekė.

Nauji nustatyti užsikrėtimo atvejai reiškia, kad, pagal Johno Hopkinso universiteto duomenis, Niujorkas pralenkė Kinijos Hubėjaus provinciją, kurioje virusas atsirado gruodžio mėnesį ir buvo pranešta apie 67 801 užsikrėtimo atvejus.

Niujorko gubernatorius taip pat teigė, kad jo brolio, televizijos kanalo CNN žurnalisto Chriso Cuomo, koronaviruso testas buvo teigiamas.

„Jis bus karantine savo rūsyje namuose“, – sakė A. Cuomo apie savo brolį, pabrėždamas, kad virusas gali paveikti bet kurį žmogų.

Gubernatorius teigė, kad sveikatos priežiūros sistema „kovoja tokį karą, su kuriuo mes niekada anksčiau nesusidūrėme“, o gydytojai ir slaugytojai susiduria su „didžiule fizine ir emocine įtampa“.

Pasak miesto mero Billo de Blasio, Niujorkas, kuris JAV yra koronaviruso protrūkio epicentras, apimantis maždaug ketvirtadalį šalies patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, sulaukia pagalbos iš išorės.

B. de Blasio teigė, kad 500 paramedikų ir greitosios medicinos pagalbos technikų, 2 000 slaugytojų ir 250 greitosios medicinos pagalbos mašinų buvo išsiųsti į miestą padėti jo perkrautai sveikatos priežiūros sistemai.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje, surengtoje laikinoje skubios pagalbos ligoninėje teniso centre, jis sakė, kad pastarosiomis dienomis pranešta apie rekordinį skambučių skaičių pagalbos telefono numeriu 911.

Niujorko „Empire State Building“ dangoraižio žibintai pirmadienį nušvito raudonai, pagerbiant su virusu kovojančius „skubios pagalbos darbuotojus, esančius kovos priešakyje“, teigiama žymiojo pastato tviterio paskyroje.

Taip pat pastebima, kad kitose JAV teritorijose išaugo mirčių nuo koronaviruso skaičius. Antradienį per parą mirusių žmonių skaičius Luizianoje padidėjo 29 proc, fiksuotios 239 mirtys, pranešė pietinės JAV valstijos sveikatos departamentas.

Bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius valstijoje taip pat šoktelėjo 30 proc. ir dabar siekia 5 237 atvejus.

JAV gyventojų mirčių skaičius jau pasiekė 4 076, tai reiškia, kad šalis pralenkė Kiniją pagal pranešimus apie mirtį nuo viruso sukeltos ligos COVID-19. Remiantis Johno Hopkinso universiteto duomenimis, iki šiol šalyje buvo 188 172 patvirtinti užsikrėtimo koronavirusu atvejai.