Vadinamasis SARS-CoV-2 koronavirusas dažnai lieka užsikrėtusio žmogaus išmatose. Nors vargu ar nuotekos taps svarbiu plitimo keliu, didėjanti patogeno cirkuliacija bendruomenėse padidins jo srautą į kanalizacijos sistemas, pirmadienį pranešė Gertjanas Medema ir jo kolegos iš KWR vandens tyrimų instituto Niuvegeine (Nieuwegein).

Kovo 5 d. Amersforto (Amersfoort) nuotekų valymo įrenginyje jie aptiko genetinę koronaviruso medžiagą, nors tuo metu mieste, esančiame maždaug už 50 km į pietryčius nuo Amsterdamo, nebuvo pranešta nė vieno ligos atvejo.

Nyderlandai savo pirmąjį COVID-19 atvejį patvirtino vasario 27 d. ir išsiaiškino, kad po kelių dienų liga užsikrėtė sveikatos priežiūros specialistai pietinėje šalies dalyje, – ženklas, kad ji ėmė plisti bendruomenėje.

„Svarbu surinkti informaciją apie šio naujo viruso atsiradimą nuotekose, kad suprastume, ar nėra pavojaus nuotekų darbuotojams, ir išsiaiškintume, ar nuotekų stebėjimas galėtų pasitarnauti sekant SARS-CoV-2 cirkuliaciją mūsų bendruomenėse, – publikacijoje teigia instituto vyriausiasis mikrobiologas G. Medema su kitais autoriais. – Tai galėtų papildyti dabartinę klinikinę priežiūrą, kuri taikoma tik COVID-19 pacientams su pačiais sunkiausiais simptomais.“

Jie teigia, kad tai yra pirmasis pranešimas, jog SARS-CoV-2 aptikta nuotekose.

Nuotekų stebėjimas – gerai žinomas metodas, padedantis sekti poliomielito virusus ir antibiotikams atsparias bakterijas, taip pat – neteisėtų ir receptinių vaistų vartojimą.

Nuotekų stebėjimas galėtų pasitarnauti kaip išankstinis perspėjimas apie COVID-19 atsiradimą miestuose, teigia olandų mokslininkai.

„Tai, kad virusas aptiktas kanalizacijoje, net kai COVID-19 paplitimas yra nedidelis, rodo, jog nuotekų stebėjimas gali būti jautri priemonė sekti viruso cirkuliaciją populiacijoje“, – pažymi jie.