Per interviu, kurį transliavo Honkongo transliuotojas RTHK, žurnalistė paklausė Bruce‘o Aylwardo, padėjusio vadovauti PSO misijai į Kinijos Uhaną, ar organizacija svarstys Taivano narystės klausimą.

Filmuotoje medžiagoje girdėti, kaip jis sako blogai girdįs ir prašo žurnalistės pereiti prie kito klausimo. O kai žurnalistė pareiškia norą išgirsti daugiau apie Taivaną, ryšys staiga nutrūksta.

Vėliau, ryšiui atsinaujinus, apžvalgininkė paprašė jo pakomentuoti Taivano pasiekimus stengiantis pažaboti viruso protrūkį. B. Aylwardas atsakė, kad visi Kinijos regionai tvarkosi gerai, ir palinkėjo Honkongui sėkmės šioje kovoje.

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu tviteryje parašė, kad PSO turėtų atidėti politiką į šalį kovojant su pandemija. Taivano šalininkai tvirtina, kad PSO pernelyg nuolanki Pekinui, šis savarankišką Taivaną laiko Kinijos dalimi.

„Taivano narystės PSO klausimą turi spręsti PSO valstybės narės, ne PSO personalas, – elektroniniame laiške rašė atstovas spaudai Tarik Jasarevićius. – PSO atsižvelgia į patirtį, įgytą visose srityse, ne išimtis ir Taivano sveikatos apsaugos valdžios institucijos, – taip siekiama dalytis geriausia praktika viso pasaulio mastu.“

T. Jasarvicius nesureagavo į klausimą, ar B. Aylwardas sąmoningai nutraukė pokalbį su reportere.

PSO tikslingai siekia palaikyti ryšius su Taivanu ir gauti informacijos, šalis yra įtraukta į epidemiologijos mokymo programą. Du Taivano visuomenės sveikatos ekspertai dalyvavo tyrimų forume, kurį PSO rengė vasarį.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ne kartą palaikė Kiniją, net kai Pekinas sulaukdavo kritikos iš kitų valstybių bei organizacijų dėl lėtos pradinės reakcijos į protrūkį šalyje ir dėl priešinimosi bendradarbiavimui su tarptautiniais ligų nustatymo ekspertais. Po kelias savaites trypinėjimo ir ginčų B. Aylwardo vadovaujamai PSO reagavimo grupei leista atvykti į Hubėjaus provinciją, kur buvo užfiksuotas pirmasis viruso protrūkis.

Pekinas yra svarbi finansinė Afrikos regiono šalių rėmėja, įskaitant ir Etiopiją, kur Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas taip pat dirbo užsienio reikalų ministru ir užėmė aukštą poziciją buvusioje valdančiojoje koalicijoje.

Anot PSO, Taivane užfiksuota apie 300 užsikrėtimų virusu atvejų ir tik dvi mirtys, – gana žema statistika, atsižvelgus į gyventojų skaičių.