Kapitonas Brettas Crozier (Bretas Crozjė) savo keturių puslapių laiške rašė, kad nepavyko suvaldyti koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimo tarp 4 000 lėktuvnešio įgulos narių ir pateikė informacijos apie sunkią padėtį, susiklosčiusią laive, šiuo metu prisišvartavusiame Guame.

„Nesame kare. Jūreiviai neturi mirti“, – B. Crozier laišką citavo dienraštis „San Francisco Chronicle“.

„Ligos plitimas tęsiasi ir spartėja“, – rašo kapitonas ir atkreipia dėmesį į „savaime suprantamus erdvės apribojimus“ laive.

Jis paprašė galimybės karantinuoti Guame beveik visą įgulą i nurodė, kad laikyti visus jūreivius laive yra „nebūtina rizika“.

„Pašalinti daugumą įgulos narių iš dislokuoto JAV atominio lėktuvnešio ir izoliuoti juos dviem savaitėms gali atrodyti nepaprasta priemonė, – rašo B. Crozier. – Tai yra būtina rizika.“

„Chronicle“ straipsnyje sakoma, kad koronaviruso infekcija nustatyta jau daugiau kaip šimtui „USS Theodore Roosevelt“ įgulos narių.

B. Crozier savo laiške prašo parūpinti vietos karantinuoti visą lėktuvnešio įgulą Guame.

„Jeigu nesiimsime veiksmų dabar, būsime nesugebėję tinkamai pasirūpinti mūsų patikimiausiu ištekliu – mūsų jūreiviais“, – pažymėjo kapitonas.

JAV karinės jūrų pajėgos nepatvirtino šio laiško, apie kurį taip pat pranešė dienraštis „The New York Times“, turinio.

Vieno karo laivyno pareigūno, pageidavusio neviešinti jo vardo, pareiškime sakoma, kad B. Crozier perspėjo Ramiojo vandenyno laivyno vadus apie jo laive kilusią problemą.

„Laivo vadovaujantis karininkas rekomendavo įkurdinti daugiau jo įgulos narių geriau izoliuotose patalpose“, – nurodė pareigūnas.

„Laivyno vadovybė skubiai imasi visų būtinų priemonių užtikrinti „USS Theodore Roosevelt“ įgulos narių sveikatą ir saugumą, taip pat aiškinasi galimybes išspręsti problemas, iškeltas vadovaujančio karininko“, – pridūrė jis.

Jeigu „San Francisco Chronicle“ paminėtas 100 užsikrėtusiųjų skaičius yra teisingas, tai reiškia, kad tarp lėktuvnešio įgulos narių patvirtintų susirgimo COVID-19 atvejų nuo penktadienio, kai JAV karo laivynas pripažino šiame laives didėjančią problemą, padaugėjo keturiskart.