JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo anksčiau antradienį pareiškė, jog Juanas Guaido, Vašingtono pripažįstamas laikinuoju Venesuelos lyderiu, ir šios šalies prezidentas Nicolas Maduro turėtų atsistatydinti, kad būtų galima surengti naujus rinkimus.

Šis pareiškimas žymi JAV pozicijos pasikeitimą po ilgiau kaip metus trukusių Vašingtono vadovaujamų pastangų nuversti socialisto N. Maduro režimą.

M. Pompeo sakė žurnalistams, kad abu veikėjai turėtų leisti įkurti laikinąją vyriausybę, o ši savo ruožtu galėtų suorganizuoti rinkimus per 6–12 mėnesių.

„Susidūrėme su JAV Valstybės departamento mėginimu primesti mūsų šaliai pasiūlymą, kurio tikroji esmė – intervencionizmas ir [Vašingtono] kontroliuojamos vyriausybės formavimas. Venesuelos valdžia dar kartą pareiškia, kad neleido ir ateityje neleis [šalį] kontroliuoti bet kokiai užsienio valstybei“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtame J. Arreazos pareiškime.

M. Pompeo sakė, jog jeigu Vašingtono siūlymai, įskaitant raginimą išvesti iš Venesuelos užsienio pajėgas ir surengti rinkimus, kuriuos užsienio stebėtojai pripažintų laisvais ir sąžiningais, būtų įgyvendintas, Jungtinės Valstijos būtų pasiruošusios atšaukti visas Karakasui tebetaikomas sankcijas.

Vis dėlto M. Pompeo užsiminė, kad JAV požiūris nepakito – pasak jo, J. Guaido galėtų balotiruotis būsimuose rinkimuose, bet N. Maduro privalo pasitraukti iš valdžios.

„Visuomet aiškiai leidome suprasti, kad Nicolas Maduro niekada nebevaldys Venesuelos“, – kalbėjo M. Pompeo.

Paklaustas, ar J. Guaido galėtų kandidatuoti, M. Pompeo atsakė: „Absoliučiai taip.“

„Manau, jis yra populiariausias politikas Venesueloje. Manau, jeigu rinkimai vyktų šiandien, jam galėtų neįtikėtinai gerai sektis“, – sakė valstybės sekretorius

„Tačiau dar svarbiau, kad mes toliau jį palaikytume. Kurdami šį kelią į demokratiją glaudžiai su juo dirbome“, – aiškino M. Pompeo.

JAV pasiuntinys Venesuelai Elliottas Abramsas savo ruožtu sakė, kad Jungtinės Valstijos iki šiol pripažįsta J. Guaido laikinuoju prezidentu.

Tokį JAV požiūrį palaiko apie 60 valstybių, pasisakančių už N. Maduro nušalinimą. Per šio prezidento valdymą ekonomikos padėtis Venesueloje labai pašlijo, o milijonai žmonių buvo priversti pasitraukti į užsienį.

Tačiau N. Maduro išlieka valdžioje, palaikomas kariuomenės ir Karakaso sąjungininkių Rusijos ir Kinijos.