„Akivaizdu, kad Skopjė prisijungimas prie Aljanso nesuteikia jokios pridėtinės vertės nei Europos, nei regioniniam, nei nacionaliniam saugumui. Šis žingsnis tikrai nepadės suvienyti pastangų kovojant su bendromis grėsmėmis ir iššūkiais, įskaitant koronaviruso pandemiją. Jis tik sukurs naujų skiriamųjų linijų“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame komentare.

Aljansas „toli gražu ne visada yra pajėgus ne tik užtikrinti patikimą savo narių apsaugą, bet ir spręsti tarp jų (narių) kylančius nesutarimus – juos išmokta „sušluoti po kilimu“, pareiškė Rusijos diplomatijos tarnyba.

„Laukiame, kad Skopjė, nustatyta tvarka, patvirtintų, jog prisiima Šiaurės Atlanto aljanso įsipareigojimus, numatytus su Rusija pasirašytuose dokumentuose: 1997 metų Pamatiniame santykių (bendradarbiavimo ir saugumo) akte ir 2002 metų Romos deklaracijoje“, – nurodė Rusijos URM.

Šiaurės Makedonija tapo 30-ąja NATO nare 2020 metų kovo 27 dieną.

NATO narės praėjusių metų vasarį pasirašė Šiaurės Makedonijos stojimo protokolą, o po to visi 29 nacionaliniai parlamentai ratifikavo šios Balkanų šalies narystę.

Kelią į narystę NATO ir ES Skopjei atvėrė praėjusių metų sausį su Graikija sudarytas susitarimas pervadinti Makedoniją Šiaurės Makedonijos Respublika, taip užbaigiant vieną ilgiausiai trukusių diplomatinių ginčų pasaulyje.

Dėl koronaviruso pandemijos metu įvestų apribojimų spaudos atstovai negalėjo dalyvauti Šiaurės Makedonijos vėliavos pakėlimo ceremonijoje. Šis įvykis buvo tiesiogiai transliuojamas NATO interneto svetainėje.