„Prancūzija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė patvirtina, kad INSTEX sėkmingai užbaigė savo pirmąjį atsiskaitymą, padėjusį eksportuoti medicinos prekių iš Europos į Iraną. Šios prekės dabar yra Irane“, – sakoma ministerijos pranešime.

Vokietija, JK ir Prancūzija pernai sausį įkūrė Prekybos mainų palaikymo priemonę (Instrument in Support of Trade Exchanges, INSTEX), turinčią užtikrinti galimybę vykdyti barterinius mainus su Iranu, kad būtų galima apeiti JAV sankcijas, blokuojančias finansinius atsiskaitymus.

Pirmoji sėkminga transakcija įvykdyta po pranešimo apie INSTEX sukūrimą praėjus daugiau nei metams, per kuriuos Iranas piktinosi europiečių delsimu.

„Dabar pirmoji transakcija įvykdyta, INSTEX ir jo iranietiškas atitikmuo STFI dirbs dėl tolesnių transakcijų ir šio mechanizmo stiprinimo“, – sakė Berlynas.

JK, Prancūzija ir Vokietija yra tarp šalių, iš kurių Iranas šį mėnesį pranešė gaunantis medicininę pagalbą savo kovai su rimtu COVID-19 protrūkiu.

Antradienį užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius Irane viršijo 44 tūkst., o vyriausybė perspėjo, kad epidemija galėtų tęstis dar kelis mėnesius ir nusinešti daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

Teherano pastangoms suvaldyti viruso plitimą trukdė JAV sankcijos, sugrąžintos prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pasitraukus iš 2015 metų daugiašalės sutarties, pagal kurią Iranas sutiko apriboti savo branduolinę veiklą mainais į didesnes galimybes dalyvauti pasaulinėje prekyboje.

Tačiau Europos sankcijų apėjimo schema siekiama išsaugoti šį susitarimą, kad Iranas nepradėtų gaminti branduolinių ginklų.

Irano aukščiausiasis lyderis Ali Khamenei praėjusią savaitę sakė, kad Iranas nepriims Vašingtono pagalbos, kurią D. Trumas pasiūlė vasario pabaigoje.

Amerikiečių pasiūlymai „padėti mums vaistais ir gydymu, jei mes jų paprašysime, yra keisti“, sakė jis ir pavadino JAV Irano „nuožmiausiu ir pikčiausiu priešu“.