R. Kadyrovas apie baudimą mirtimi pasakė Čečėnijos vyriausybės susirinkimo metu, kai respublikoje, kurioje didžiausią gyventojų dalį sudaro musulmonai, buvo patvirtinti pirmieji trys COVID-19 atvejai. Jis paminėjo konkretų čečėną, kuris grįžo iš Mekos ir nesilaikė saviizoliacijos taisyklių, rašo themoscowtimes.com.

„Manau, kad visi, pridarę tokių problemų sau ir kitiems, turėtų būti nužudyti. Susirgs ne tik jis pats – nuo jo užsikrės kiti šeimos nariai, seserys, broliai, kaimynai“, – R. Kadyrovą citavo regiono naujienų agentūra „Kavkazkij uzel“.

Regiono galva pridūrė, kad melagingą informaciją apie koronavirusą skleidžiantys žmonės turėtų būti baudžiami viešaisiais darbais.

Nors anksčiau šį mėnesį Čečėnijos vadovas nekreipė dėmesio į nerimą dėl koronaviruso ir patarė gyventojams gerti vandens su citrina ir medumi, kad sustiprintų savo imuninę sistemą, bei valgyti česnakų „kraujui gryninti“, praėjusią savaitę jis įsakė užsidaryti visiems Čečėnijos restoranams, kavinėms ir kitoms vietoms, kur „būriuojasi žmonės“, siekdamas sustabdyti viruso plitimą.

Tuo metu sekmadienį Rusijos leidinys „Novaja gazeta“ pranešė, kad Čečėnijoje paskelbus griežtą karantiną dėl koronaviruso (iš namų leidžiama išeiti tik norint nusipirkti maisto, vaistų ar pasireiškus COVID-19 būdingiems simptomams), gatvėse pradėjo patruliuoti policininkai, ginkluoti polipropileno vamzdžiais – Čečėnijos jėgos struktūrų pamėgtais įnagiais sulaikytiesiems mušti.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti neįprastai apsiginklavę teisėsaugos pareigūnai. Čečėnijos parlamento pirmininkas Mahomedas Daudovas karantino išvakarėse nurodė, kad jeigu anksčiau patruliai tiesiog ragino žmones laikytis saviizoliacijos, tai dabar nesilaikančiuosius reikalavimų jie baus piniginėmis baudomis ir prievarta grąžins į namus.

Išeinant į lauką leidžiamais atvejais privaloma dėvėti apsauginę veido kaukę ir mūvėti medicinines pirštines.
Socialinių tinklų naudotojai rašo, kad žmonės be kaukių tempiami iš automobilių ir mušami vamzdžiais. Beje, Čečėnijoje, kaip ir kituose Rusijos regionuose, kaukių vaistinėse paprasčiausiai nėra. Dideliu jų trūkumu skundžiasi ir ligoninės.

Čečėnijos gyventojams ir gydytojams siūloma patiems siūti kaukes iš marlės. Tikinama, kad tokios kaukės yra netgi geresnės už pagamintas iš neaustinio audinio, skelbia „Novaja gazeta“.

Nuo kovo 29 d. Čečėnijoje draudžiama visuomeniniu transportu ar taksi automobiliais važiuoti be medicininių kaukių ir pirštinių. Vairuotojai taip pat turi dėvėti kaukes ir mūvėti pirštines, priešingu atveju jiems gresia nemalonumai.

Privatiems pavėžėjimo paslaugų teikėjams pažeidus taisykles, jų automobiliai bus konfiskuojami ir gabenami į policijos saugojimo aikšteles. Visi į šalį atvykę asmenys privalo dvi savaites praleisti karantine.

Pažeidėjus gaudo ir „Ramzano Kadyrovo specialiosios pajėgos“ – Rusijos ginkluotųjų pajėgų motorizuotojo dalinio, pavadinto pirmojo Čečėnijos prezidento garbei, kariai. Jie važinėja po Grozną įjungę garsinį signalą ir įspėja vairuotojus apie koronaviruso infekcijos pavojų, taip pat keliuose tikrina transporto priemones. Čečėnijos sostinės gyventojai jau susidūrė su problemomis, norėdami išvažiuoti ar įvažiuoti į miestą.

Kai skelbia newsru.com, Čečėnijos nacionalinės politikos, užsienio ryšių, spaudos ir informacijos ministerijos vadovas Džambulatas Umarovas leidiniui „Podjem“ sakė, kad respublikos vadovybė nenurodė naudoti polipropileno vamzdžių.

„Tai parodija. Vyrukai ko gero nusprendė pajuokauti Indijoje taikomų priemonių tema“, – spėjo jis ir pareiškė, kad „tai tas pats, kas mušti žmogų balionu“.

„Kur jūs matėte teisėsaugos institucijų atstovus? Šiame vaizdo įraše nėra jokių ženkliukų, jokių automobilių numerių. Šiuo metu šis įrašas plinta pavadinimu „Džedajų atsirado ir Grozne“. Visi stengiasi juokauti, kad pakeltų nuotaiką disciplinuotiems, namuose sėdintiems Čečėnijos Respublikos gyventojams“, – sako D. Umarovas.

Pasak jo, Čečėnijoje viskas vyksta „ir federalinių, ir regioninių įstatymų ribose, neperžengiant normalių, žmogiškų normų“.

„Novaja gazeta“ pranešė, kad visą kovo mėnesį Čečėnijos valdininkai aktyviai kvietė į šalį atvykti turistus, organizavo šeštadienines talkas ir patys noriai dalyvavo religinėse ir tradicinėse šventėse. Kovo 18 d. respublikoje buvo įvestas padidintos parengties režimas: draudžiami bet kokie masiniai renginiai, jeigu juose dalyvauja daugiau nei 50 žmonių.

Kita vertus, kovo 25 d. Čečėnijos valdžia surengė didžiulę šventę Dailės parodų rūmų atidarymo Grozne proga, į kurią susirinko keli šimtai žmonių, rašoma „Kavkazkij uzel“. Ceremonijoje dalyvavo respublikos galva R. Kadyrovas, Čečėnijos muftijus, kelių ministerijų ir departamentų vadovai, kultūros ir meno atstovai bei vaikų choras. Tarp pakviestųjų buvo ir pagyvenusių žmonių.

Remiantis naujausiais duomenimis, Čečėnijoje patvirtinti devyni koronaviruso atvejai.