D. Trumpas, kalbėdamas per kasdien rengiamą spaudos konferenciją, nepateikė išsamesnės informacijos apie numatytą pagalbą, taip pat nenurodė, kada jis bus išsiųsta. Tačiau prezidentas sakė, kad didelė pagalbos siunta bus skirta Italijai, kur koronaviruso epidemija nusinešė daugiausiai gyvybių pasaulyje.

„Nusiųsti maždaug 100 mln. JAV dolerių (90,7 mln. eurų) vertės chirurginės, medicininės ir ligoninių įrangos Italijai“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė, kad Italijos vyriausybės vadovas Giuseppe Conte dėl to „labai labai džiaugiasi“.

Baltieji rūmai pranešė, kad D. Trumpas ir G. Conte pirmadienį pasikalbėjo telefonu.

D. Trumpas per pokalbį „pakartojo Jungtinių Valstijų pasiryžimą dirbti kartu su Italija ir visomis mūsų sąjungininkėmis bei partnerėmis Europoje, kad būtų sustabdytas viruso plitimas ir visi žmonės gautų reikalingą medicininę pagalbą“, rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

D. Trumpas sulaukė kritikos, kad federalinė vyriausybė delsė imtis ryžtingų priemonių kovai su koronaviruso epidemija, kuri šiuo metu sparčiai plinta Jungtinėse Valstijose.

Sukrečiantys vaizdai iš Niujorko ir kitų miestų ligoninių atskleidė sveikatos priežiūros sistemos nepasirengimą kovai su pandemija. Medikams trūksta būtiniausių priemonių, tokių kaip apsauginės kaukės, taip pat medicininės įrangos, pavyzdžiui, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų.

„Taip pat kitur siunčiame daiktų, kurių mums nereikia“, – sakė D. Trumpas.

Pasak prezidento, kai „mes jau turėsime daugiau nei mums reikia“ ventiliacijos aparatų, jie taip pat bus išsiųsti.

Niujorko miesto meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijas) prieš daugiau nei savaitę įspėjo, kad mieste pradeda stigti būtiniausių prietaisų, įskaitant ventiliacijos aparatus.

Penktadienį D. Trumpas nurodė „General Motors“ pradėti gaminti gyvybiškai būtinus plaučių ventiliacijos aparatus. Tai rimtas iššūkis šiai automobilių gamybos milžinei, nes teks apmokyti darbuotojus, įsigyti reikalingų dalių ir užtikrinti, kad būtų laikomasi griežtų gamybos instrukcijų.

„Siųsime juos į Italiją. Siųsime į Prancūziją. Siųsime į Ispaniją, kur susiduriama su milžiniškomis problemomis. Siųsime ir į kitas šalis“, – sakė D. Trumpas.