„Valstybių vadovai išreiškė rimtą susirūpinimą dėl koronaviruso plitimo pasaulyje masto ir informavo vienas kitą apie Rusijoje ir JAV taikomas priemones kovojant su šia grėsme. Aptartos abiejų šalių glaudesnio bendradarbiavimo galimybės šia kryptimi“, – sakoma Kremliaus spaudos tarnybos pranešime.

Prieš šį pokalbį D. Trumpas sakė, kad išsakys prieštaravimų dėl Rusijos ir Saudo Arabijos naftos kainų karo, smukdančio naftos sektoriaus pajamas visame pasaulyje ir „iš tikrųjų kenkiančio“ JAV energetikos sektoriui.

„Nenorime turėti mirusios pramonės“, – D. Trumpas sakė televizijai „Fox News“ prieš pat pokalbį su V. Putinu.

„Tai yra kova tarp Saudo Arabijos ir Rusijos... ir jos abi kuoktelėjo, – pridūrė prezidentas. – Niekada negalvojau, kad pasakysiu, jog mums reikalingas naftos [kainų] didėjimas, nes jis yra mums reikalingas.“

Po lyderių pokalbio Kremliaus pranešime tebuvo paminėta, kad jie „apsikeitė nuomonėmis“ apie naftos rinką.

„Taip pat apsikeista nuomonėmis apie esamą pasaulinės naftos rinkos padėtį. Susitarta dėl rusų ir amerikiečių konsultacijų šiuo klausimu energetikos ministrų linija“, – nurodoma jame.

Ilgai užtrukęs pokalbis įvyko amerikiečių iniciatyva, nurodė Kremliaus spaudos tarnyba.

Sankcijos

D. Trumpas taip pat sakė „Fox News“ prognozuojantis, kad V. Putinas pasinaudos proga paraginti Vašingtoną atšaukti Rusijai taikomas sankcijas.

„Jis tikriausiai to prašys, – sakė D. Trumpas. – Jis to prašė dvejus metus.“

Tačiau Kremliaus pranešime apie sankcijas visiškai neužsimenama, nors nurodoma, kad „lyderiai taip pat pakalbėjo apie kai kuriuos dvišalių santykių klausimus“ ir kad V. Putinas ir D. Trumpas susitarė tęsti asmeninius kontaktus.

D. Trumpas nenurodė, koks bus jo atsakas, tik pažymėjo, kad jo administracija yra paskelbusi sankcijų Rusijai.

„Jiems [rusams] tai nepatinka. Tiesą sakant, turėtume sugebėti sugyventi“, – pridūrė D. Trumpas.

Dauguma JAV sankcijų Rusijai susijusios su Maskvos įvykdyta Krymo aneksija ir, anot amerikiečių tyrėjų, koordinuoto mėginimo kištis į 2016 metų JAV prezidento rinkimus D. Trumpo naudai.

Praeitą ketvirtadienį per videokonferencijos formatu surengtą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių pasitarimą V. Putinas sakė norįs, kad būtų paskelbtas sankcijų moratoriumas, susidarius „žūtbūtinei padėčiai“ dėl koronaviruso pandemijos.

V. Putinas nepaminėjo konkrečių šalių, bet Rusiją smarkiai paveikė pandemijos padariniai ekonomikai ir tuo pačiu metu įvykęs naftos kainų nuosmukis.

Dar viena JAV ir Rusijos nesutarimus kurstanti tema yra padėtis Venesueloje. Vašingtonas ir dešimtys kitų šalių nesėkmingai dėjo pastangas, kad būtų nuverstas šios šalies autoritariško kairuolio prezidento Nicholas Maduro (Nikolo Maduro) režimas. Rusija yra viena iš nedaugelio šalių, remiančių Karakaso vyriausybę.

„Tai irgi galime aptarti“, – „Fox News“ sakė D. Trumpas.

Rusijos valstybinė naftos milžinė „Rosneft“ šeštadienį paskelbė, kad nutraukia visą savo veiklą Venesueloje ir argumentavo, kad JAV sankcijos vienai „Rosneft“ antrinei įmonei, įvestos Vašingtonui mėginant atkirsti N. Maduro vyriausybę nuo pajamų šaltinių, dabar turėtų būti atšauktos.

Vis dėlto Rusija išlieka svarbi Karakaso partnerė.