38 m. slaugytojas iš Manhatano ligoninės skubiosios pagalbos skyriaus sekmadienį vakare prieš pat savo pamainos pabaigą užsuko į ligoninės pastate esantį greitosios pagalbos automobilių stovėjimo aikštelę.

Ten stovėjo didžiulis sunkvežimis-šaldytuvas, parengtas išgabenti kūnus pacientų, mirusių nuo koronaviruso komplikacijų. Slaugytojas atidarė šaldytuvą ir nufotogtrafavo jo vidų.

„Nufotografavau, kad galėčiau parodyti kitiems, – pasakė slaugytojas. – Tai niūri realybė, su kuria mums reikia gyventi, ir kurioje kai kurie iš mūsų jau atsidūrė.“

Bijodamas pasekmių, jis paprašė neskelbti nei jo vardo, nei kurioje ligoninėje jis dirba.

„BuzzFeed News“ pakoregavo nuotrauką, kad nesimatytų mirusiųjų vardų.

Pasak slaugytojo, dar šeštadienį vakare jis sėdėjo šalia pacientės ir laikė ją už rankos, o dabar jos kūnas guli sunkvežimyje.

„Niekada neturėjau kantrybės sėdėti su ką tik sutiktu pacientu iki paskutinio atodūsio. Bet man patiko tos moters megztinis ir pižama, tad nusprendžiau pasilikti prie jos ir geriau ją pažinti, – rašo jis SMS žinutėje. – Jos šukuosena buvo tvarkinga, elegantiška, plaukai parišti skarele, derančia prie drabužių. Galbūt jei ji ta skarele būtų prisidengusi burną, apskritai nebūtų atsidūrusi ligoninėje. Bet bent jau mirties akimirką ji nebuvo viena.“

Vienas iš unikalių ir baisių koronaviruso pandemijos bruožų – pacientai miršta vieni, izoliuoti nuo artimųjų ir draugų, nes ši liga itin užkrečiama. Pacientei, apie kurią pasakoja slaugytojas, buvo 71 m., ji nesirgo jokiomis kitomis ligomis.

Slaugytojas prisiminė, kad prieš mirtį moteris duso. Jis papasakojo, kad pacientei koronavirusas buvo nustatytas prieš savaitę, ir ji buvo išsiųsta gydytis į namus, tačiau šeštadienį ėmė dusti, todėl grįžo į ligoninę. Ji paprašė, kad jos nejungtų prie kvėpavimo aparato, ir naktį mirė.

Šeštadienio duomenimis, nuo koronaviruso protrūkio pradžios Niujorko mieste nuo Covid-19 mirė 672 žmonės. Užsikrėtusiųjų skaičius – 30 tūkst.

Ligoninės visame pasaulyje apkrautos iki ribos – yra priverstos priimti nuolatinį pacientų srautą, nors gydytojai ir slaugytojai nėra tinkamai aprūpinti asmeninės apsaugos priemonėmis, tokiomis kaip kaukės ir apsauginiai kostiumai.

Slaugytojas papasakojo apie siaubą keliančias darbo sąlygas.

„Jei mes užsikrečiame koronavirusu, turime dirbti visą laiką, kol nejaučiame simptomų. Tačiau testas mums gali būti atliktas tik tuo atveju, jei pasireiškia simptomai, – pasakoja jis. – Mūsų nenori tikrinti, nes, turint omenyje, kad dirbame su tiek užsikrėtusiųjų, greičiausiai, esame visi užsikrėtę, tačiau to nežinome. “

„Asmeninės apsauginės priemonės ribojamos iki absurdo“, – pasakoja slaugytojas.

Pasak jo, jiems duodama viena vienkartinė kaukė ir vienas vienkartinis kostiumas – jų turi užtekti penkioms dvylikos valandų pamainoms, ir tik tada gauna naujus.

Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo įsipareigojo aprūpinti gydytojus ir slaugytojus didesniu reikalingų priemonių kiekiu, ir pasakė, kad jo biuras aktyviai stebi, kad jos būtų naudojamos laikantis Ligų kontrolės ir prevencijos centrų rekomendacijų.

Slaugytojas papasakojo, kad ligoninėje tvyro chaosas, nes taisyklės nuolat keičiasi. „Darbe viskas kasdien keičiasi, – pasakė jis. – Jie vis suka galvą, ką daryti.“

„Prieš savaitę mums buvo liepiama darbe nusiimti kaukes. Dabar mums liepiama visą laiką dėvėti kaukes, nes labai daug mūsų užsikrečia.“

Slaugytojas sekmadienį ryte parašė, kad turi eiti ilsėtis, nes po to jo laukia dar viena ilga pamaina. Tačiau, pasiguodė jis, jam niekaip nepavyksta išmesti iš galvos sunkvežimio su kūnais vaizdo.

„Galbūt, kadangi esu žydas, man tai siejasi su holokausto vaizdais, tai vienintelis palyginimas, kuris ateina į galvą. Niekada savo gyvenime nesu matęs nieko panašaus.“