„Negalime leisti įšaldyti Normandijos proceso arba Minsko proceso. Turime ieškoti sprendinio. Nebus taip, kaip galbūt tikisi dalis Ukrainos visuomenės – viskas tiesiog praeis ir viskas bus gerai. Turime ieškoti kompromisų, jeigu norime susigrąžinti okupuotas teritorijas. Noriu jas sugrąžinti. Ir man kategoriškai nepriimtina yra pozicija „nurėžkime ir užmirškime“, – sakė D. Kuleba interviu ukrainiečių internetiniam laikraščiui „Jevropejskaja pravda“, turėdamas galvoje siūlymus Kijevui visam laikui išsižadėti separatistų kontroliuojamų teritorijų.

Pasak ministro, dabar ruošiamasi naujam Normandijos ketverto susitikimui, orientuojantis į balandžio mėnesio datas, dėl kurių preliminariai dalyvių buvo susitarta.

„Tačiau viskas priklauso nuo to, ar pavyks stabilizuoti dėl koronaviruso (susidariusią) padėtį, arba galimybės surengti viršūnių susitikimą virtualiu būdu. Žinoma, eiti į viršūnių susitikimą reikia su konkrečiais rezultatais. Paryžiuje buvo pasirašytas konkretus dokumentas, kur numatyta tolesnė įvykių eiga. Norime, kad vyktų apsikeitimas belaisviais, būtų nutraukta ugnis, kad vyktų procesai, leisiantys mums surengti eilinį viršūnių susitikimą Normandijos formatu“, – nurodė jis.

D. Kuleba pareiškė, kad vadinamojo Donbaso regiono „okupuotose teritorijose“ vietos valdžios rinkimai neįmanomi, neišsprendus saugumo problemų.

„Mūsų kareiviai žūsta, yra sužeidžiami. Tai reiškia, kad saugumo nėra. Bus saugumas, bus ugnies nutraukimas – tada pradėsime planuoti, kad visi praktiškai būsime pasirengę rinkimams. Vis tik jeigu mes apie tai nekalbėsime, tam nesiruošime... tiesiog prarasime laiką“, – kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras.

Kalbėdamas apie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio įvardintą vienerių metų terminą pažangai Luhansko ir Donecko rajonuose pasiekti ir apie atitinkamus Rusijos veiksmus, URM vadovas pareiškė, kad Ukrainos valdžios tikslas yra „įvairiausiomis priemonėmis skatinti judėjimą teisinga kryptimi“.

„Niekas neatsisakys okupuotų teritorijų per metus. Tai yra mūsų žemė, mūsų žmonės, ir mes dėl jų kovosime“, – pabrėžė jis.

Ministras taip pat pasisakė prieš konflikto „įšaldymą“ Moldovos separatistinio Padniestrės regiono pavyzdžiu.

„Visada ieškosime tokio scenarijaus, kelio, žingsnių, kad Ukrainos vėliava grįžtų į Simferopolį, Donecką ir Luhanską“, – pareiškė jis, kalbėdamas apie separatistines teritorijas Rytų Ukrainoje ir Rusijos 2014 metais aneksuotą Krymą.