Netrukus po trumpos M. D. Chapmano apklausos Atikos kalėjime netoli Ročesterio Niujorko valstijoje Lygtinių atleidimų nuo bausmės prieš terminą svarstymo komisija, susidedanti iš trijų narių, pateikė nutartį, kurioje rašė, kad šiuo metu nuteistojo paleidimas prieš terminą būtų nusikaltimo sunkumo ignoravimas ir galėtų pakirsti pagarbą įstatymams.

Tai buvo pirmas M. D. Chapmano, 1980 metų gruodžio 8 dieną nušovusio J. Lennoną prie jo namų Manhatane, prašymas paleisti į laisvę anksčiau laiko. Jis nuteistas kalėti iki gyvos galvos, bet po 20 metų turi teisę teikti prašymus dėl paleidimo prieš terminą. Kitą kartą teikti tokį prašymą M. D. Chapmanas galės 2002-ųjų spalį.

"Jūsų smurto aktas tikriausiai buvo pakurstytas pripažinimo poreikio. Per jūsų apklausą Komisija pastebėjo tebeegzistuojantį jūsų norą ir toliau būti įžymiam", rašoma Komisijos pareiškime, kuriame taip pat atkreipiamas dėmesys į pavyzdingą jo elgesį kalėjime.

Komisijos sprendimas buvo pateiktas labai greitai, nes paprastai apie sprendimą paskelbiama po nuteistojo apklausos praėjus 2-3 dienoms.

J. Lennono našlės Yoko Ono (Joko Ono) atstovas spaudai Elliotas Mintzas (Eliotas Mincas) sakė, kad ji "gerbia Komisijos sprendimą" ir paskelbė jos ilgą laišką, rašytą rugsėjo 22 dieną valstijos valdžiai, kuriame prašoma neišleisti M. D. Chapmano į laisvę.

Pasak Y. Ono, nušovus J. Lennoną, pasaulio žmonės pasijuto taip, lyg trumpam būtų įsiviešpatavusi tamsa. Jei M. D. Chapmanas būtų paleistas, Y. Ono ir du Johno sūnūs Seanas (Šonas) bei Julianas (Džulianas) esą nesijaustų saugūs. Be to, dėl savo gyvybės nerimautų ir kiti įžymūs žmonės, tokie kaip Johnas, be to, nesaugu būtų ir pačiam "subjektui" (M. D. Chapmanui).

Pats M. D. Chapmanas prieš jo prašymo svarstymą teigė daugiau nekeliąs pavojaus visuomenei. "Dabar net nepagalvočiau taip elgtis su kitu žmogumi. Taip nenutiks. Taip tiesiog nenutiks", tvirtino jis.

Praėjusią savaitę interviu nuteistasis pasakojo, kad tą dieną, kai nužudė J. Lennoną, lūkuriavo prie jo namų ir net gavo "eksbitlo" autografą. J. Lennonas jo dar paklausęs, ar tai viskas, ko jis nori.

"Tai buvo gudrybė. Aš nenorėjau jo parašo, norėjau jo gyvybės", sakė M. D. Chapmanas. Jis teigė neprisimenąs, kada nusprendė nužudyti J. Lennoną, bet prisipažino, kad buvo apsėstas "bitlų" ir dažnai vartodavo haliucinogeninius narkotikus LSD.