Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad keturi kaliniai, kurie, kaip buvo manyta, paspruko iš Guriano kalėjimo Chasakos mieste, buvo surasti pataisos įstaigoje.

SOHR duomenimis, kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių jėgų (SDF) valdomame kalėjime laikomi apie 5 000 įtariamų IS kovotojų.

Sekmadienį įstaigos pirmą aukštą užplūdo kaliniai, kuriems pavyko nuimti kamerų duris ir išardyti miegamojo skyriaus sienas, pranešė SDF.

„Padėtis kalėjime vėl visiškai kontroliuojama“, – teigiama pirmadienį šios grupės išplatintame pareiškime.

Su SDF siejamos ir su džihadistais kovojančios pajėgos „tiesiogiai įsikišo ir nutraukė riaušes bei užtikrino“ objekto apsaugą.

Pareiškime pabrėžiama, kad „niekam nepavyko pabėgti“, paneigiant ankstesnius pranešimus apie į laisvę esą ištrūkusius kovotojus.

IS džihadistai 2014 metais užėmė didelius Sirijos ir kaimyninio Irako teritorijos ruožus, ir primetė milijonams gyventojų savo brutalų valdymą.

Tačiau po įvairių karinių kampanijų džihadistų įkurtas „kalifatas“ pamažu prarado savo teritorijas ir pernai buvo visiškai išardytas.

Sirijos kurdai laiko apie 12 tūkst. įtariamų džihadistų keliuose kalėjimuose Sirijos šiaurės rytuose.

Dauguma sulaikytųjų yra sirai ir irakiečiai, tačiau tarp jų aptikta ir 2 500–3 000 užsieniečių iš dešimčių užsienio šalių.

Kurdų valdžia anksčiau ragino kitas valstybes repatrijuoti savo piliečius, kaltinamus priklausant IS, tačiau vyriausybės dažniausiai nebūdavo linkusios to daryti.

Dabar kurdai ragina tarptautinę bendruomenę padėti pasirūpinti geresne kalėjimų apsauga ir organizuoti su IS siejamų kalinių teismą jų pačių žemėje.

Nors džihadistų judėjimas neteko visų savo valdytų teritorijų, IS kovotojai tebeveikia SDF kontroliuojamuose rajonuose ir dažnai prisiima atsakomybę už ten rengiamas atakas.