Griežtos naujos taisyklės, apie kurias vėlai sekmadienį netikėtai paskelbė Maskvos meras Sergejus Sobianinas, sutapo su prezidento Vladimiro Putino neseniai paskelbtos nedarbo savaitės pradžia.

Miestas ėmėsi naujų būtinų izoliavimo priemonių, daugeliui maskviečių savaitgalį neatsižvelgus į valdžios rekomendacijas izoliuotis namuose ir vietoje to suplūdus į parkus kepti šašlykų.

Pirmadienį Maskvos gatvės buvo tuščios, užsidarius visoms neesminėms parduotuvėms ir įstaigoms, įskaitant restoranus ir kavines, tačiau miesto centre automobilių eismas visiškai nenutrūko.

„Prašau regionų vadovų dirbti dėl karantino, panašaus į tą, kuris buvo paskelbtas Maskvoje, įvedimo“, – per vyriausybės posėdį kalbėjo M. Mišustinas.

Trečiadienį skaitydamas retą, per televiziją transliuotą kalbą, V. Putinas paskelbė, jog rusai šią savaitę neprivalės eiti į darbą, bet vis tiek gaus atlyginimą už šias dienas.


Šalyje lig šiol buvo pranešta apie apie aštuonias koronaviruso aukas ir 1 534 užsikrėtimo atvejus, įskaitant daugiau nei tūkstantį, kurie buvo nustatyti sostinėje.

Nauji apribojimai galioja visiems miesto gyventojams, nepriklausomai nuo amžiaus.

Maskviečiams leidžiama išeiti iš namų tiktai norint gauti skubią medicinos pagalbą, nuvykti į būtinomis laikomas darbo vietas ir nusipirkti maisto ar vaistų.

Žmonėms taip pat leidžiama išnešti šiukšles ir vedžioti augintinius 100 metrų spinduliu nuo savo namų.

Naujos izoliacijos taisyklės, kurios Maskvoje bus įgyvendinamos pasitelkiant platų veidų atpažinimo kamerų sistemą, įsigalioja Rusijai uždarant sienas. Tokių griežtų priemonių šalyje imamasi siekiant sustabdyti koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimą.

Oficialiais duomenimis, Rusijoje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius viršijo 1,8 tūkstančio

Rusijoje pastarąją parą naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius padidėjo 302 ir išaugo iki 1836, infekuotųjų rasta 71-ame šalies regione. Iki šiol pasveiko 66 žmonės, mirė devyni.

Tai pirmadienį žurnalistams pranešė operatyvinio kovos su naujosios koronavirusinės infekcijos plitimu štabo atstovai.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugiau kaip 160 šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 630 tūkstančių žmonių, beveik 30 tūkstančių infekuotųjų mirė.

Izoliuotis namuose nurodyta visiems gyventojams

Rusijos sostinėje, koronaviruso epidemijai plečiantis, namuose nurodyta likti visiems gyventojams, nepriklausomai nuo amžiaus.

Tokį nurodymą sekmadienį vakare paskelbė Maskvos meras Sergejus Sobianinas.

Jame teigiama, jog išeiti iš namų artimiausiomis dienomis bus galima tik turint specialų leidimą.

„Artimiausiomis dienomis – atlikus technines ir organizacines priemones – bus galima išeiti iš namų tik turint specialius leidimus, kuriuos gali išduoti miesto valdžia nustatyta tvarka“, – pranešė Maskvos meras.

S. Sobianinas patikino, jog visi nuo koronaviruso infekcijos ambulatoriškai gydomi pacientai reikiamus vaistus gaus nemokamai, o darbo dėl šios krizės netekusiems miesto gyventojams bus „automatiškai“ mokamos 19,5 tūkst. rublių (230 eurų) mėnesio socialinės išmokos.

Rusijos sostinės meras taip pat paskelbė dar labiau sugriežtintus gyventojų viešojo judėjimo ribojimus.

Rusijoje, prezidento Vladimiro Putino sprendimu, nuo kovo 28-osios iki balandžio 5 dienos paskelbta dalinio nedarbo savaitė, o Maskvoje, miesto valdžios nurodymu, iš namų bus galima išeiti tik esant svarbiai priežasčiai.