Baltarusių milicininkams uždrausta įvažiuoti į Vitebsko sritį, taip pat iš jos išvykti. Keletas milicijos pareigūnų turi laikytis karantino. Taip pat įvesti konkretūs potvarkiai, ribojantys milicininkų judėjimą šalies teritorijoje, praneša tut.by.

Tokia informacija buvo paskelbta „Telegram“ kanale NEXTA. Vis dėlto Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad tarnybinės komandiruotės imtos riboti ne tik Vitebske, bet ir kituose Baltarusijos regionuose.

Kad kanale NEXTA paskelbtas dokumentas – autentiškas ir galiojantis, patvirtino milicijoje dirbantys portalui tut.by informaciją perdavę šaltiniai – iš skirtingų regionų ir niekaip vienas su kitu nesusiję.

Jie tikina, kad penktadienį (kovo 27 d.) buvo perduotas Baltarusijos vidaus reikalų ministro Jurijaus Karajevo nurodymas, draudžiantis lankytis Vitebsko srityje, taip pat iš jos išvykti. Minėtina, kad potvarkis, remiantis milicijos darbuotojų žodžiais, yra susijęs tik su vienu šalies regionu, būtent – Vitebsko sritimi.

„Visi pareigūnai buvo supažindinti su šio ministro potvarkio turiniu, o Vitebsko srities milicijos skyriaus vadovams buvo uždrausta net atvykti į Minske vykusį pasitarimą“, – sakė vienas iš tut.by pašnekovų.

„Milicininkams uždrausta įvažiuoti į Vitebsko sritį ir iš jos išvykti. Jei karantino dėl koronaviruso šalyje skelbti nereikia, kodėl imamasi tokių priemonių? Ar Vitebskas taps baltarusių Bergamu?“ – klausia su informacija susipažinęs asmuo.

Baltarusijos VRM atstovė spaudai Olga Čemodanova portalui sakė, kad visų institucijos darbuotojų komandiruotes iš vienos srities į kitą rekomenduota atšaukti.

„Išvykti iš regiono, kuriame dirba, pareigūnai gali tik pačiu būtiniausiu atveju. Dabar į komandiruotę kitame regione nėra išvykęs beveik nė vienas mūsų darbuotojas. Taip elgiamasi epidemiologiniais sumetimais: kad būtų išvengta kontaktų, profilaktiniais tikslais, siekiant užkirsti kelią virusiniams susirgimams“, – kalbėjo ji.

O. Čemodanova tikina, kad šis nurodymas galioja visiems šalies milicininkams.

„Šio principo turi būti laikomasi tiek Vitebsko, tiek Mogiliavo, tiek Gardino, tiek visose kitose srityse“, – sakė ji.

Paklausta, ar tikrai kai kurie Vitebsko srityje dirbantys pareigūnai turėjo karantinuotis dėl koronaviruso, Baltarusijos VRM atstovė spaudai pasakė: „Taip, Vitebsko srityje yra darbuotojų, kurie, kaip įtariama, gali būti užsikrėtę. Jie stebimi. Visgi tai nereiškia, kad jie apsikrėtė koronavirusu ir kad dėl to mes apribojome įvažiavimo į sritį ir išvykimo iš jos galimybes. Pirmiausia, tai daroma epidemiologiniais sumetimais.“

„Įtarimų sukėlusiems pareigūnams atlikti testai dėl koronaviruso. Žinoma, jie vykdo visas pareigas, atsižvelgdami į [medikų] rekomendacijas. Visgi dabar nėra svarbu, kas tie asmenys – milicininkai, ar kokios nors kitos socialinės tarnybos atstovai. Svarbiausias visų tikslas šiuo metu – atlikti profilaktiką, atsižvelgiant į sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas“, – aiškino O. Čemodanova.


Delfi primena, kad A. Lukašenka ne kartą menkino pandemijos grėsmę.

A. Lukašenka Baltarusijos gyventojams netgi buvo „išrašęs receptą“ nuo koronaviruso – darbas, degtinė ir pirtis.

„Dažniau plaukite rankas, laiku pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite. Aš esu žmogus negeriantis, bet neseniai juokaudamas sakau, kad degtine reikia ne tik rankas plauti. Tikriausiai 40-50 gramų absoliutaus alkoholio per dieną turėtų užmušti šį virusą. Bet tai – ne darbe“, – kalbėjo A. Lukašenka. Jo žodžiais, sunkus fizinis darbas taip pat gali išgelbėti nuo virusų.

„Malonu žiūrėti per televizorių – žmonės vairuoja traktorius, niekas nekalba apie virusus. Traktorius visus išgydys, laukai visus išgydys“, – teigė prezidentas.

„Be to, pirtis du ar tris kartus per savaitę – taip pat naudinga. Kinai mums pranešė, kad šis virusas 60 laipsnių pagal Celsijų neatlaiko“, – pridūrė A. Lukašenka.

„Nepaisant tam tikros mano išsakytos kritikos, aš šį koronavirusą vadinu tik psichoze, niekada tokios nuomonės neatsisakysiu. Esu susidūręs su daugybe psichozių, ir mes žinome, kokios buvo jų pasekmės“, – epidemiologinę padėtį šalyje prieš porą savaičių komentavo A. Lukašenka.

Visgi praėjusį ketvirtadienį Baltarusijos vyriausybė priėmė nutarimą dėl priemonių kovai su koronaviruso infekcijos įvežimu ir plitimu, pranešė ministrų kabineto spaudos tarnyba.

„Numatyta, kad asmenys, atvykstantys į Baltarusiją iš šalių, kuriuose registruojama [koronavirusinės infekcijos] COVID-19 atvejų, nuo atvykimo dienos turi 14 dienų būti izoliacijoje savo namuose ir nepasibaigus šiam laikotarpiui jie negali kirsti valstybės sienos“, – nurodė spaudos tarnyba.

Nutarime rašoma, kad reikalavimas dėl saviizoliacijos nebus taikomas užsienio valstybių diplomatams, tarptautinių organizacijų darbuotojams, oficialių delegacijų vadovams bei nariams.

Saviizoliacija taip pat nebus būtina tolimųjų reisų vairuotojams, orlaivių, vidaus vandenų laivų įgulų nariams, traukinių brigadų nariams, taip pat užsieniečiams, vykstantiems į savo šalis tranzitu per Baltarusiją.

Spaudos tarnyba informavo, kad oficialiame Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje skelbiamas sąrašas šalių, kur registruojama COVID-19 atvejų.

Kiek anksčiau ministerija papildė sąrašą šalių su nepalankia epidemiologine situacija, įtraukdama į jį Italiją, Iraną, Pietų Korėją, Prancūziją, Vokietiją, Ispaniją, Lenkiją ir Čekiją.

Šiuo metu Baltarusija yra paskelbui apie 92 užsikrėtumus koronavirusu.