Šiitiška respublika yra tarp šalių, labiausiai paveiktų koronaviruso pandemijos, prasidėjusios gruodį nuo protrūkio Kinijos vidurio regiono mieste Uhane.

Iranas apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus pranešė vasario 19-ąją, bet vienas aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnas pripažino, kad koronavirusas į šalį tikriausiai buvo užneštas dar sausį.

Per kasdienę spaudos konferenciją Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras sakė, kad per pastarąją parą Irane mirė dar 123 asmenys, kuriems buvo nustatytas koronavirusinė infekcija COVID-19.

Jis pridūrė, kad per tą patį laiką užregistruotas 2 901 naujas užsikrėtimo šiuo virusu atvejis, o jų oficialus bendras skaičius yra 38 309.

Pasak pareigūno, iki šiol pasveiko 12 391 pacientas, kuriuos dėl COVID-19 prireikė hospitalizuoti, bet 3 467 žmonių būklė tebėra kritinė.

„Privalome pasiruošti gyventi su šiuo virusu, kol bus išrastas gydymas arba vakcina, bet iki šiol to dar neįvyko“, – per vyriausybės posėdį sakė H. Rouhani.

„Mūsų priimtas naujas gyvenimo būdas“ yra kiekvieno gyventojo labui, pridūrė prezidentas ir perspėjo, kad „šie pokyčiai tikriausiai išsilaikys dar kurį laiką“.

Kelias savaites vengęs skelbti judėjimo suvaržymus arba karantino priemones Teheranas trečiadienį nusprendė mažiausiai iki balandžio 8-osios sustabdyti visą tarpmiestinį susisiekimą.

Nors oficialus karantinas nėra paskelbtas, vyriausybė ne kartą ragino iraniečius „kiek įmanoma“ ilgiau būti namuose.

Mokyklos ir universitetai kai kuriose provincijose buvo uždaryti dar vasario pabaigoje, o vėliau ši priemonė įvesta visoje šalyje.

Po H. Rouhani perspėjimo atrodo mažai tikėtina, kad švietimo įstaigos vėl atsidarys pasibaigus persų Naujųjų metų šventiniam laikotarpiui, trunkančiam nuo kovo 19-osios iki balandžio 3-osios.

Kita vertus, H. Rouhani sakė sulaukęs žinios iš sveikatos apsaugos ekspertų ir gydytojų, kad „kai kuriose provincijose jau perėjome [epidemijos] piką ir esame žemėjančioje trajektorijoje“.

Koronavirusu užsikrėtė ir kai kurie Irano vyriausybės pareigūnai ir įtakingi veikėjai, o keletas jų mirė.

Tarp naujausių pacientų yra Mohammadas Reza Khatami, buvusio prezidento Mohammado Khatami brolis ir buvęs parlamento pirmininko pavaduotojas.

Šiuo metu jis yra gydomas ligoninėje, nurodė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Sveikatos apsaugos veceministras Irajas Harirchi, kuriam koronaviruso infekcija buvo nustatyta vasario pabaigoje, jau grįžo į viešąjį gyvenimą ir pasisakė per valstybinę televiziją apie būtinybę laikytis prevencijos priemonių.