70 metų sikhų religinis lyderis Baldevas Singhas, grįžęs po kelionės viruso pandemijos epicentre atsidūrusioje Italijoje ir Vokietijoje, su pamokslais aplankė keliolika kaimų Pandžabo valstijoje.

Tai išprovokavo vieną rimčiausių Indijoje aliarmų dėl pandemijos ir šiuose kaimuose buvo įvesti dar griežtesni nei visoje šalyje suvaržymai, organizuojamas maisto pristatymas į kiekvienus namus.

Visoje Indijoje vyriausybė yra įsakiusi gyventojams 21 dieną neiti iš namų.

„Pirmieji iš šių 15 kaimų buvo uždaryti kovo 18 dieną ir mes galvojame, kad uždarytuose kaimuose yra 15–20 tūkst. žmonių“, – sakė Bangos rajono, kur gyveno B. Singhas, pareigūnas Gauravas Jainas.

„Budi medikų komandos, vyksta stebėjimas“, – penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė jis.

19 žmonių, turėjusių kontaktų su šiuo guru, jau nustatyta COVID-19, sakė vietos policijos komisaro pavaduotojas Vinay Bublani.

Dar laukiama daugiau kaip 200 kitų žmonių testų rezultatų.

Guru ir du jo padėjėjai, kuriems taip pat nustatytas naujasis koronavirusas, ignoravo nurodymus dėl saviizoliacijos grįžus iš Europos ir važinėjo su pamokslais, kol B. Singhas susirgo ir mirė.

Šis atvejis pribloškė Indiją, o Kanadoje gyvenantis populiarus pandžabių dainininkas Sidhu Moose Wala (Sidhus Mosė Vala) paskelbė dainą apie B. Singhą, kuri „YouTube“ per mažiau nei dvi dienas buvo peržiūrėta daugiau kaip 2,3 mln. kartų.

„Aš skleidžiau ligą... klajodamas po kaimą kaip mirties šešėlis“, – sakoma dainoje, kurią Pandžabo policijos viršininkas Dinkaras Gupta rekomenduoja žmonėms klausytis kaip perspėjimo.

Indijoje patvirtinti 873 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir 19 mirties atvejų – mažiau nei kitose pandemijos apimtose šalyse, bet ekspertai sako, kad daug užsikrėtimo atvejų nėra nustatyta dėl nedidelio atliekamų testų skaičiaus.

Panašus pavojus buvo paskelbtas ir Bhylvaroje Radžasthano valstijoje, kur užregistruota 19 užsikrėtimo ir du mirties atvejai.