Žemyne užsikrėtusiųjų skaičiui artėjant prie 4 tūkst., sveikatos ekspertai perspėjo, kad nors epidemija Afrikoje kol kas yra ankstyvos stadijos, virusas plinta panašiu greičiu kaip ir Europoje.

Kenijoje policija jau pirmąją dieną po komendanto valandos įvedimo panaudojo ašarines dujas prieš minias kelto keleivių.

Tuo metu naujienų agentūra AFP pranešė, kad Pietų Afrikos Respublikos (PAR) policija, prižiūrinti, kaip laikomasi penktadienį įvesto trijų savaičių trukmės visuotinio karantino, panaudojo gumines kulkas prieš šimtus pirkėjų, stojusių į eilę prie vieno prekybos centro Johanesburge.

Taip pat pranešama, kad pareigūnai rėkė ant benamių Johanesburgo centre ir kelis jų sumušė lazdomis. Kai kurie vairuotojai buvo stabdomi, apieškomi ir vadinami „savanaudžiais“. Šalyje iš viso buvo sulaikyti 55 žmonės.

Ruandoje, pirmojoje panašų karantiną įvedusioje Užsachario regiono valstybėje, policija neigė, kad pirmadienį du civiliai buvo nušauti dėl režimo pažeidimų, ir sakė, kad šie asmenys užpuolė juos sustabdžiusį pareigūną.

Trims savaitėms apriboti judėjimo laisvę dabar ruošiamasi ir Zimbabvėje, kurios policiją žmogaus teisių organizacijos dažnai kritikuoja dėl kruvinų susidorojimų. Keli užfiksuoti užsikrėtimo koronavirusu atvejai jau grasina perkrauti vieną trapiausių pasaulyje sveikatos priežiūros sistemų.

Kenijoje policijos veiksmai tučtuojau išprovokavo pasipiktinimą.

„Mus pribloškė policijos perteklinis jėgos naudojimas“ ruošiantis įvesti komendanto valandą, šeštadienį bendrame pareiškime paskelbė „Amnesty International“ skyrius Kenijoje ir dar 19 žmogaus teisių organizacijų.

„Ir toliau gauname nukentėjusiųjų bei liudininkų parodymus, vaizdo medžiagą, kurioje matyti, kaip policija džiūgaudama užpuola visuomenės narius kitose šalies dalyse“, – tvirtinama pareiškime.

Panaudojus ašarines dujas prieš šimtus žmonių, mėginusių pasiekti keltą Mombasos uostamiestyje dar neįsigaliojus komendanto valandai, jie buvo priversti liesti veidus, nes vėmė, spjaudėsi ir šluostėsi ašaras, todėl padidėjo infekcijos plitimo rizika, perspėjo aktyvistai.

Apie policijos priekabiavimą pranešė net kai kurie medikai, mėginę teikti paslaugas įsigaliojus komendanto valandai, nurodoma pareiškime.

Kenijos vidaus reikalų ministerija šeštadienį sureagavo į kritiką pareiškimu, kad šios griežtos priemonės yra „skirtos apsisaugoti nuo akivaizdžios grėsmės visuomenės sveikatai" ir kad "jas pažeisti yra ne tik neatsakinga, bet ir pavojinga aplinkiniams“.

Kenijos vyriausybė neatskleidė, kiek žmonių buvo areštuota. Kadangi teismai taip pat paveikti kovos su koronavirusu priemonių, visi, išskyrus rimčiausius, atvejai dabar bus nagrinėjami policijos nuovadose, nurodė ministrų kabinetas. Tai reiškia, kad kiekvienam asmeniui, sulaikytam už komendanto valandos pažeidimą, gali tekti pasėdėti perpildytose kamerose.

Kenijos teisininkų draugija apskundė „nekonstitucinį“ sprendimą įvesti komendanto valandą, teigdama, kad šia priemone piktnaudžiauja policija, pareiškė organizacijos pirmininkas Nelsonas Havi.