Su Nyderlandų vėliava plaukiojantis „Zaandam“, kuriame yra 1 800 keleivių, šiuo metu yra Panamos teritoriniuose vandenyse. Kelios šalys neįsileido šio kruizinio laivo, būgštaudamos dėl koronaviruso.

„Holland America Line“ gali patvirtinti, kad „Zaandam“ mirė keturi vyresnio amžiaus svečiai“, – sakoma kompanijos pranešime.

„Vakar tam tikras skaičius pacientų, kuriems pasireiškė kvėpavimo takų simptomai, buvo patikrinti dėl COVID-19, o dviejų asmenų testai buvo teigiami“, – priduriama jame.

„Zaandam“ kovo 7 dieną išplaukė iš Buenos Airių, o praėjusį šeštadienį laivas turėjo pasiekti San Antonijų Čilėje.

Po to, kai kovo 14 dieną jis buvo trumpam sustojęs Punta Arenase Čilės Patagonijoje, laivą atsisakė priimti keli uostai, nes buvo pranešta, kad 42 laive esantys žmonės turi gripo simptomų.

Laivas bando išplaukti į Floridą, bet norint ten patekti, jis turi praplaukti per Panamos kanalą. Penktadienį valdžia uždraudė laivui į jį patekti.

„Holland America Line“ į Panamos vandenis „Zaandam“ link išsiuntė kitą kruizinį lainerį – „Rotterdam“, gabenantį koronavirusinės infekcijos COVID-19 testų rinkinius, kitus reikmenis ir pagalbinį personalą.

Kompanija nurodė, kad 53 iš 1 243 „Zaandam“ svečių ir 85 iš 586 įgulos narių „kreipėsi į laivo medicinos centrą dėl gripą primenančių simptomų“.

„Holland America Line“ planuoja perkelti nesergančius ir nekontaktavusius su sergančiaisiais asmenis į „Rotterdam“, o negaluojantys keleiviai ir visi įgulos nariai liks laive „Zaandam“.

„Kol tolesnis planas dėl abiejų laivų tebebaigiamas rengti, mes toliau dirbame su Panamos valdžios institucijomis, kad gautume leidimą Panamos kanalu plaukti į Fort Loderdeilį Floridoje“, – nurodė „Holland America Line“.

Trečiadienį Panamos sveikatos ministras Rosario Turneris pareiškė, kad „Zaandam“ bus leista perplaukti kanalą.

Tačiau penktadienio rytą Panamos jūrų kelių administratorius Ricaurte Vasquezas teigė, kad Sveikatos ministerija uždraudė įsileisti tą laivą.