COVID-19 atvejų augimo tempas JAV yra panašus į Italijos, kuri viruso buvo paveikta viena labiausiai, skelbia newsweek.com.

Trečiadienį pranešusi apie 25 proc. išaugusį mirčių skaičių, o ketvirtadienį ryte – apie beveik 20 tūkst. naujų susirgimų, o penktadienį JAV jau tapo valstybe su daugiausiai diagnozuotų koronaviruso atvejų pasaulyje.

Kinijos Hubėjaus provincijoje esančiame Uhano mieste atsiradęs virusas beveik 175 šalyse paveikė daugiau nei 487 200 žmonių. Maždaug 118 tūkst. pasveiko, bet daugiau nei 22 tūkst. mirė.

Kinijoje užfiksuota daugiau nei 81 700 atvejų. Pasveiko beveik 73 tūkst. infekuotųjų, mirė maždaug 3 200. Šalies valdžia tvirtina, kad viruso protrūkis faktiškai suvaldytas, be to, didesni susirgimų skaičiai fiksuojami kitose valstybėse.

Koronavirusas Niujorke

Labiausiai nuo naujojo koronaviruso kenčia Italija ir Ispanija.

Įdomu tai, kad ankstesnio protrūkio etapo metu abiejose Europos šalyse sergančiųjų buvo gerokai daugiau nei Amerikoje. Ispanija pranešė nustačiusi 4 tūkst., Italija – 1 500 atvejų, o JAV jų buvo kur kas mažiau – apie 500. Maždaug po dviejų savaičių JAV buvo užfiksuota dešimtoji mirtis nuo COVID-19.

Tuo metu mirčių skaičius Italijoje ir Ispanijoje dvigubėjo kas dvi tris paras, tačiau JAV šis augimas vėlgi buvo lėtesnis. Tiesa, žiūrint labiau vietos lygmeniu, Niujorko valstijoje mirčių skaičius dvigubėjo beveik kas pusantros paros. Tuo tarpu Lombardijoje, labiausiai paveiktame Italijos regione, dvigubėjo kas tris paras. Madride aukų skaičius dvigubėjo beveik kas dvi paras. Šios tendencijos buvo pastebėtos praėjus maždaug savaitei po to, kai Amerikoje nuo koronaviruso mirė dešimtasis žmogus.

Paanalizavus vėlesnius duomenis pasidaro aišku, kad, praėjus maždaug savaitei nuo 100-ojo atvejo, patvirtintų užsikrėtimų ir mirčių skaičius JAV beveik sutapo su Italijos ir Ispanijos rodikliais. Tačiau po 21 dienos Amerika infekcijų skaičiumi aplenkė Italiją ir Ispaniją, patvirtinusi beveik 60 tūkst. atvejų. Ispanija pranešė apie 50 tūkst. sergančiųjų, Italija – apie 20 tūkst. naujų infekuotųjų.
Beje, užsikrėtimų skaičius JAV dvigubėjo kas dvi tris paras. Ispanijoje ir Italijoje viskas vyko truputį lėčiau – dvigubėjo kas tris paras.

Toliau pateiktoje diagramoje, kurią sukūrė „Statista“, matomas COVID-19 plitimas pasaulyje. Niujorko valstijoje, kur ankstesnio pandemijos etapo metu ėmė sparčiai daugėti užsikrėtusiųjų, išlieka aukščiausias mirtingumas JAV mastu. Šalies sveikatos priežiūros ekspertai sakė, kad yra „itin susirūpinę“ protrūkio tempu šioje valstijoje.

Antradienį Baltųjų rūmų spaudos konferencijos metu kovos su COVID-19 specialios paskirties darbo grupės, kuriai vadovauja viceprezidentas Mike’as Pence’as, ekspertė dr. Deborah Birx patvirtino: „Maždaug 56 proc. visų atvejų JAV ir 60 proc. naujų atvejų Niujorko valstijoje atsirado Niujorko metropolitene. Esame itin susirūpinę dėl Niujorko valstijos ir Niujorko metropoliteno.“

Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto direktorius ir JAV kovos su COVID-19 specialios paskirties darbo grupės narys dr. Anthony Fauci taip pat pabrėžė, kad Niujorke koronavirusu užsikrėtė beveik vienas žmogus iš tūkstančio, o tai yra „maždaug 8–10 kartų daugiau nei kitose šalies vietose“.

Koronavirusas Niujorke

Anksčiau šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo JAV dėl rizikos tapti didžiausiu COVID-19 židiniu. Paklausta, ar Amerika gali virsti naujuoju pandemijos epicentru, PSO atstovė spaudai Margaret Harris reporteriams atsakė: „Matome labai sparčiai augantį susirgimų skaičių JAV, todėl manau, kad gali.“