Šis žingsnis yra labai svarbus norint susodinti prie derybų stalo konflikto šalis ir atgaivinti stringantį taikos procesą su JAV priešakyje.

Pagal praėjusį mėnesį Vašingtono ir Talibano pasirašytą susitarimą sukilėliai sutiko pradėti derybas su Afganistano vyriausybe ir aptarti galimybę paskelbti paliaubas.

Lig šiol Talibanas atsisakydavo susitikti su prezidento Ashrafo Ghani, kurį vadina amerikiečių marionete, administracija.

Mainais į pradėtas derybas ir kitus įsipareigojimus, JAV ir jų sąjungininkų pajėgos žada pasitraukti iš Afganistano per ateinančius 14 mėnesių.

Kabulo derybų grupės sudėtis turėjo būti atskleista dar prieš kelias savaites, o „Afganistano vidaus“ derybos su Talibanu turėjo prasidėti kovo 10 dieną Osle.

Tačiau Kabulą užklupo nauja politinė krizė, A. Ghani legitimumą užginčijus jo varžovui Abdullah Abdullah, kuris taip pat pasiskelbė prezidentu.

Derybininkų komandai vadovaus buvęs afganų žvalgybos vadovas Masoomas Stanekzai, kuris būdamas puštūnas priklauso tai pačiai etninei grupei kaip ir talibai.

Nors kol kas neaišku, ar A. Abdullah pritaria pasirinktai komandos sudėčiai, joje dirbs ir Baturas Dostumas, kurio tėvas Abdulas Rashidas Dostumas – liūdnai pagarsėjęs buvęs karo vadas – yra užkietėjęs A. Abdullah šalininkas.

Afganistano taikos ministerija pareiškime nurodė, kad A. Ghani „linki delegacijai sėkmės ir ragina ją visuose derybų etapuose atsižvelgti į šalies interesus, bendrąsias afganų liaudies vertybes ir principingą šalies poziciją siekiant suvienyti Afganistaną“.

Tarp penkių moterų delegačių yra vyriausybei pavaldžios Aukščiausiosios Taikos Tarybos pirmininko pavaduotoja Habiba Sarabi. Ji priklauso daugiausia šiitiškai hazarų etninei grupei, kurios nariai dažnai tampa talibų rengiamų atakų taikiniais.

Kita delegatė yra Fawzia Koofi, etninė tadžikė ir moterų teisių aktyvistė, aršiai kritikuojanti sukilėlius.

Didžiąją dalį Afganistano 1996–2001 metais kontroliavęs Talibanas draudė moterims palikti namus ir mokytis, taip pat dažnai rengė moterų egzekucijas dėl nepagrįstų kaltinimų svetimavimu.

Lieka neaišku, kada ir kur prasidės „Afganistano vidaus“ derybos. Atsižvelgiant į koronaviruso pandemiją, pareigūnai sako, kad yra tikimybė, jog dialogas gali būti užmegztas per vaizdo konferenciją.

Trečiadienį vyriausybė pareiškė, kad ji tiesiogiai susitiks su Talibano atstovais ir aptars masinius kalinių mainus, per kuriuos gali būti paleisti į laisvę 5 000 kalinamų sukilėlių ir 1 000 vyriausybei ištikimų asmenų.

Toks apsikeitimas taip pat numatytas JAV ir Talibano susitarime, nors A. Ghani nėra jo pasirašęs.

Vašingtonas nepaliko Kabului kitokio pasirinkimo, kaip tik vykdyti šį paktą. Šią savaitę Jungtinės Valstijos sumažino pagalbą Afganistanui milijardu dolerių dėl besitęsiančio A. Ghani ir A. Abdullah ginčo. JAV taip pat pagrasino dar labiau apkarpyti paramą, jei Kabulas neišspręs politinės krizės.