Italijoje gyvenantis garsus rusų tinklaraštininkas, opozicionierius Andrejus Malginas interviu golos-ameriki.ru sako neabejojantis, kad Rusijos karinių gydytojų reidas turi propagandinį tikslą: „Viena vertus, tai su vidiniu naudojimu susijusi propaganda, ji jau visur vyksta. Prasidėjo, atskridus pirmajam lėktuvui, ir tęsiasi visą šį laiką – neva Rusija išgelbėjo Europą per Antrąjį pasaulinį karą, ir mes švenčiame jubiliejų – Pergalės dieną, o dabar ji ir vėl gelbėja Europą, nes Europa pati nepajėgia susidoroti. Ir atitinkamos antraštės Rusijos žiniasklaidoje: „Rusijos kariškiai atėjo į pagalbą žūstančiai Italijai“.

„Antra propagandos sudedamoji dalis – propaganda išoriniam pasauliui. Čia ne viskas sklandu, nes italai turi informacijos apie tai, kokia pagalba gaunama ir iš kur, o ji gaunama iš viso pasaulio, ir ji – didžiulio masto... Italai buvo priblokšti ir nustebę, kad praktiškai pusė atskridusių žmonių – žurnalistai, televizijos operatoriai, garso režisieriai, apšvietėjai ir net grimuotojai, t. y. žmonės, kurie šiaip nėra per daug reikalingi, kovojant su pandemija“, – pasakojo A. Malginas.

Tinklaraštininkas pabrėžia, kad Rusijos delegacijoje yra ir medikų, tai svarbu, bet Rusijai veikiausiai svarbiau nei [pagalbą] priimančiai šaliai: „Vietoje tiriama, kas vyksta, [aiškinamasi] kaip su tuo kovoti. Jie ketina išsigabenti į Rusiją didelį kiekį viruso pavyzdžių, paimtų iš gyventojų, priklausančių įvairioms kategorijoms, iš įvairaus amžiaus žmonių ir t. t. Tai – kariniai tyrėjai, kurie savo kariniams tikslams įgyvendinti turi gauti gana daug įvairiausios informacijos. Ir jie jos gauna. Ši medikų grupė jau ne pirmą kartą atskrenda į tokias vietas – ji tyrė juodligę, paskui lankėsi Afrikoje, kai buvo kovojama su Ebolos virusu. Dabar jie čia. Taigi greičiausiai jie – virusologai, epidemiologai, t. y. žmonės, kurie profesionaliai tiria virusus.“

A. Malginas konstatuoja, kad antivakarietiškai nusiteikusių trolių suaktyvėjimas itališkame interneto segmente matomas plika akimi: „Italai visa tai supranta, jie – ne idiotai. Bet po kiekvienu straipsniu, kuriame užsimenama apie Europos Sąjungą (ES) ir koronavirusą, italų žiniasklaidoje ir kokiuose nors populiariuose tinklaraščiuose (yra tokių tinklaraščių, kuriuose publikuojamos ištraukos iš žiniasklaidos) – daugybė komentarų apie tai, kad ES paliko Italiją, o Rusijai, kuri tiek daug padeda, reikėtų panaikinti sankcijas. Dažnai šie komentarai – su gramatinėmis klaidomis, juos akivaizdžiai rašo [interneto] troliai iš Rusijos.“

Trečiadienį italų dienraštis „La Stampa“, citavęs svarbius politinius šaltinius, skelbė, kad maždaug 80 proc. kovos su koronavirusu priemonių, kurias Rusija išsiuntė į Italiją, yra „niekam tikusios“.

Rusija po šalies prezidento Vladimiro Putino ir Italijos premjero Giuseppe Conte pokalbio praėjusį šeštadienį į Italiją išsiuntė 600 ventiliatorių ir 100 karo virusologų bei epidemiologų.

Šią savaitę internete paplito įrašai, kuriuose matyti, kaip Rusijos kariniai sunkvežimiai keliauja iš Romos į koronaviruso epicentrą Bergamą.

„80 proc. Rusijos priemonių Italijoje yra absoliučiai bevertės arba menkos vertės. Trumpai tariant, tai – veikiau pretekstas“, – dienraščiui „La Stampa“ sakė neįvardytas šaltinis.

Šaltinis teigė, kad tarp Rusijos atsiųstų išteklių yra dezinfekcinių priemonių, sterilizuoti skirta laikina lauko laboratorija, yra ir kitos panašios įrangos bei priemonių.

Dienraščio „La Stampa“ šaltiniai tvirtino, kad V. Putinas šiuo pagalbos paketu, pavadintu „Iš Rusijos – su meile“, išnaudoja geopolitines ir diplomatines galimybes, o G. Conte priėmė pagalbą siekdamas užsitikrinti gerus asmeninius santykius su Maskva.

Italijos spauda taip pat pažymi, kad visi specialistai, iš Rusijos siunčiami į Italiją, yra kariniai, o pati operacija priklauso Rusijos gynybos, o ne sveikatos apsaugos ministerijos jurisdikcijai.

Šie iš Romos į Bergamą vykstantys specialistai turi aukštus karinius laipsnius: tai – generolai, pulkininkai, majorai. „Rusijos kariai laisvai juda Italijos teritorijoje, už kelių žingsnių nuo NATO bazių“, – pabrėžia „La Stampa“.

Rusijos ambasadorius Italijoje Sergejus Razovas dienraščio „La Stampa“ pranešimą pavadino „iškreiptu“.

„Tokie pareiškimai yra iškreiptų minčių rezultatas. Nesavanaudiškas noras padėti į bėdą pakliuvusiems draugiškiems žmonėms vadinamas klasta“, – valstybinei Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė S. Razovas.

Delfi jau rašė, kad kovo 22 d. Rusija pradėjo vykdyti „pagalbos Italijai kampaniją“ – savo pajėgų lėktuvais nuskraidino medicininių priemonių ir personalo, esą padėsiančių kovoti su koronaviruso plitimu.

Tai buvo padaryta gavus Rusijos prezidento V. Putino nurodymą. Toks žingsnis buvo įvardytas kaip geros valios gestas. Maskva pagalbos akciją pavadino „Iš Rusijos – su meile“.